Šteta od neosiguranih vozila 11,5 miliona

Neosigurana ili nepoznata vozila za deset godina izazvala su ukupno 4.230 nezgoda i do sada je po tom osnovu plaćeno više od 2.770 odštetnih zahtjeva
129 pregleda 0 komentar(a)
Boris Šaban, Foto: Saša Marković
Boris Šaban, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 10.07.2017. 20:04h

Crnogorske osiguravajuće kuće su od osnivanja Garantnog fonda (GF) za isplatu šteta nastalih upotrebom neosiguranog ili nepoznatog vozila, za posljednjih deset godina isplatile oko 11,5 miliona eura.

Podaci pokazuju da je za 10 godina evedentirano ukupno 4.230 odštetnih zahtjeva i do sada je plaćeno po osnovu više od 2.770 odštetnih zahtjeva.

Izvršni direktor Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore (NBOCG) Boris Šaban za “Vijesti” je kazao da su nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore bili u minusu oko pet miliona eura, da su preuzeli oko 410 predmeta od čega su 200 bili sudski sporovi.

“Rezervacije za štete u 2007. godini su bile iznad pet miliona eura, a na kraju prošle godine 1,2 miliona eura. Počeli smo da radimo sa minusom od pet miliona eura, a sada su te rezervacije za naredni period svedene na 1,2 miliona. To je dokaz da smo značajno uspjeli da obrišemo stare štete iz prošlosti. Trebalo nam je dosta vremena da očistimo štete koje smo naslijedili iz državne zajednice sa Srbijom, a gdje smo imali dosta sudskih sporova. U posljednje tri godine to je eliminisano,” objašnjava Šaban.

On je kazao da je rad GF-a regulisan Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju gdje je precizirano da društva za osiguranje uplaćuju redovni doprinos srazmjerno premiji ostvarenoj u prethodnoj godini. Visinu redovnog doprinosa utvrđuje Agencija za nadzor osiguranja.

“GF je pod nadzorom Agencije za nadzor osiguranja. Ista regulativa važi kao i za osiguranja u dijelu kriterijuma i rokova za isplatu štete. Mi redovno izvještavamo Agenciju o poslovanju GF-a, što znači da oni imaju uvid u rad fonda. To je još jedna od garancija da se poslovi obavljaju u cilju zaštite interesa oštećenih,” kazao je Šaban.

Novac GF vodi na posebnom računu NBOCG i ako osiguravajuće kuće redovno ne izmiruju doprinos, Agencija im može izreći mjeru da ispune obavezu, dok je najrigoroznija oduzimanje dozvole za rad. Takvih slučajeva za sada nije bilo.

“GF uvijek raspolaže dovoljnom količinom novca da isplati obaveze, jer se planiranje novca vrši na osnovu prosjeka isplaćenih šteta u poslednje tri godine tako da uvijek imaju oko million eura likvidnog novca,” objasnio je Šaban.

Prema njegovim riječima, GF nema nekih posebnih problema u svom radu i to su uglavnom slični problem sa kojima se suočavaju i druge osiguravajuće kuće.

“To su problem koji se odnosi na nerazumijevanje prava, nezadovoljstvo zbog visine naknade koja se isplaćuje. Redovno isplaćujemo štete jer je GF 100 odsto likvidan. Za 10 godina nijesmo imali nijedan problem sa likvidnošću, jer je Agencija za nadzor osiguranja zakonom postavila stvari tako da sve može da propadne, ali da GF radi. Neka osiguravajuća kuća može da ode u nelikvidnost, a GF bi u tom slučaju samo povećao doprinos za njegovo punjenje. Štete se isplaćuju po limitima osiguranja tako da ne bih mogao da izdvojim neku najveću štetu koja je isplaćena,” pojašnjava Šaban.

Treba pojačati kontrole neregistrovanih vozila

Šaban je kazao da je NBOCG planirao nove kampanje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova koje će imati za cilj da se podigne svijest građana o tome koliki su rizici kada se voze neosigurana vozila, ali i da se smanji iznos novca koji bi se isplaćivao za štete.

“Treba pojačati kontrole vozila i uspostaviti bolju informacionu saradnju između Ministarstva i udruženja osiguravača,” istakao je Šaban.

Prema zakonu iz GF-a se isplaćuju štete prouzrokovane upotrebom motornih vozila i drugih prevoznih sredstava za koje nije bio zaključen ugovor o obaveznom osuguranju, kao i štete u slučaju smrti, tjelesne povrede ili narušavanja zdravlja prouzrokovane upotrebom nepoznatog motornog vozila ili drugih prevoznih sredstva.

Šaban je kazao da za sada nema najava da će se lista za isplatu šteta iz GF proširivati.

Bonus video: