Popović: Kažite građanima da nećete povećati cijenu vode, ili ako hoćete - koliko

Nažalost, dodala je, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nema informaciju da su javna preduzeća transformisana u društva sa ograničenom odgovornošću, što nije samo formalna, već i suštinska razlika u odnosu na organizaciju bivših javnih preduzeća
50 pregleda 1 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 10.07.2017. 13:57h

Nepravedna je strijepnja Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja da bi Demokratska Crna Gora mogla da zamuti vodu jer je, na žalost, tu djelatnost prihvatila Vlada Crne Gore, a u Vladi je nosilac tog projekta upravo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, kazala je poslanica i potpredsjednica Demokrata, Zdenka Popović.

Ministarstvo poljoprivrede je prije nekoliko dana tvrdnje potpredsjednice Demokrata o poskupljenju vode za 100 odsto nazvalo neiistinitim.

Kako smatra Popović, danas se bez rezerve može reći da je stanje voda u Crnoj Gori, nakon nekontrolisanog korišćenja od strane pristalica ove vlasti, katastrofalno. Građane Crne Gore, dodaje, "ne treba podsjećati kako danas izgledaju naše rijeke, iz čijih korita tajkuni bliski vlasti uzimaju milione eura i ostavljaju pustoš. "

"Demokratska Crna Gora ima zadatak, jer je to i njena programska projekcija, da informiše građane o stanju u državi Crnoj Gori, pa iz tih razloga pozivamo da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odgovori građanima Crna Gore: Zašto su vodne naknade u ukupnom iznosu u 2015. godini za 20 odsto niže nego 2011. godine i zašto su koncesione naknade i naknade za zaštitu voda od zagađivača, koje su inače simbolične, u 2014. bile za 80 odsto niže nego 2011. godine?" istakla je Popović.

Kako smatra, u Ministarstvu nisu obratili pažnju ni na inovirani tekst Strategije objavljen od strane Vlade.

"Prigovarate da nismo pročitali Strategiju o upravljanju vodama Crne Gore, a iz vaše reakcije je jasno da vi niste pročitali inovirani tekst Strategije koji je objavljen na sajtu Vlade Crne Gore i ima 203 strane, a ne 228 kako tvrdite," stoji u saopštenju potpredsjednice Demokrata.

Nažalost, dodala je, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nema informaciju da su javna preduzeća transformisana u društva sa ograničenom odgovornošću, što nije samo formalna, već i suštinska razlika u odnosu na organizaciju bivših javnih preduzeća.

"Jasno je da niste pročitali naše navode iz saopštenja, jer da jeste, ne biste komentarisali činjenicu da je za investiranje u oblast vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama potrebno uložiti 710 miliona eura, jer je to u saopštenju jasno objašnjeno," dodaje Popović.

Ako se već tvrdi da cijena vode do 2030. godine neće biti uvećana za 140 odsto u odnosu na postojeću cijenu, Popović je pozvala Ministarstvo da obavijesti građane da saglasno stavovima iz Strategije d.o.o. koja se bave vodosnabdijevanjem neće povećati cijenu vode, ili ako hoće, koliko će je povećati.

"Napominjemo da na strani 156 Strategije, u poglavlju koje obrađuje pitanje finansiranja sektora vode jasno piše „novi model finansiranja u sektoru voda mora poći od sledećih pretpostavki: voda nije socijalna kategorija, već ekonomsko dobro koje ima svoju vrijednost, a to znači da se moraju pokriti troškovi obezbjeđenja vode, prečišćavanja, dopreme do potrošača i zaštite izvorišta“, „ trenutni prosječni izdaci domaćinstva za plaćanje računa za izvršene usluge vodosabdijevanja su na nivou 18e mjesečno. Realizacija planiranih investicija povećala bi mjesečne troškove jednog domaćinstva za usluge vodosabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za oko 25e mjesečno“, šta je izvučeno iz konteksta?" zaključila je Popović.

Bonus video: