Ministarstvo poljoprivrede: Neistinita tvrdnja o poskupljenju vode od 100 odsto

"Postoji i velika vjerovatnoća da autori ove neistine nijesu ni pročitali ovaj strateški dokument koji na 228 stranica daje okvir za dugoročno planiranje funkcionisanja sektora voda, na principu održivog razvoja, odnosno, obavljanje vodne djelatnosti u njenim osnovnim oblastima"
61 pregleda 2 komentar(a)
zalivanje, zalijevanje, Foto: Luka Zeković
zalivanje, zalijevanje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.07.2017. 08:02h

Tvrdnja o navodnom 100 odsto povećanju cijene vode istrgnuta je iz konteksta i ovako interpretirana, ukazuje ili na elementarno nerazumijevanje materije, ili na očiglednu namjeru dezinformisanja javnosti s ciljem ubiranja dnevno-političkih poena, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

"Postoji i velika vjerovatnoća da autori ove neistine nijesu ni pročitali ovaj strateški dokument koji na 228 stranica daje okvir za dugoročno planiranje funkcionisanja sektora voda, na principu održivog razvoja, odnosno, obavljanje vodne djelatnosti u njenim osnovnim oblastima (uređenje i korištenje voda, zaštita voda od zagađivanja i uređenje vodotoka i zaštita od štetnog djelovanja voda) i definišu se ostali poslovi i aktivnosti neophodni za funkcionisanje i razvoj vodne djelatnosti (finansiranje, monitoring i dr.). Da su ga pročitali i da su željeli da istinito informišu javnost prenijeli bi da je Strateškim dokumentima u oblastima vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama do 2030. godine predviđeno je da se investira oko 710 miliona eura", navodi se u reagovanju Ministarstva na tvrdenje potpredsjednice Demokrata Zdenke Popović.

Popović je juče na konferenciji za novinare rekla da je Strategijom o upravljanju vodama predviđeno poskupljenje vode 100 odsto na cijeloj teritoriji Crne Gore do 2030.

Iz Ministarstva, na čijem je čelu ministar Milutin Simović, kazali su da kada bi se krediti za navedene investicije otplaćivali samo povećanjem cijene vode, da bi to značilo povećanje više nego 100 odsto.

Navode da Strategija definiše tri ključna izvora finansiranja za njeno sprovođenje, a to su fondovi EU i međunarodne donacije, domaći izvori finansiranja, krediti od banaka i međunarodnih finansijskih institucija.

Objašnjavaju da domaći doprinosi finansiranju potiču od naknada za vode, posebnih naknada, prihoda vodovodnih preduzeća, posebno opredijeljenih sredstava u državnom i opštinskim budžetima, iz sredstava javnih zajmova, posebnih (opredijeljenih) poreza, primjene Zakona o koncesijama.

"Dakle, prihod vodovodnih preduzeća predstavlja samo jedan od brojnih izvora finansiranja sprovođenja ove Strategije.

Strategija takođe ukazuje da dostizanje ekonomske cijene vode (odnosno, usluga vodosnabdijevanja i kanalisanja naselja) mora biti prilagođeno ekonomskoj moći stanovništva i privrede", rekli su iz Ministarstvo.

Dodaju da će Crna Gora realizovati sve investicije u oblasti Strategije upravljanja vodama jer je to interes svih građana, nastavljajući da koristi izdašne EU pretpristupne fondove koji su uveliko dostupni i biće sve izdašniji zahvaljujući integracionim i demokratskim iskoracima Crne Gore, uz sve značajnije korišćenje fondova regionalnih inicijativa u kojim Crna Gora već uveliko participira (Berlinski proces…), kao i brojnih bilateralnih donatorskih projekata.

"Svakako, u ovom sektoru posebna pažnja će se posvetiti efikasnijem poslovanju vodovodnih preduzeća, značajnijem smanjivanju gubitaka vode, efikasnijoj naplati i posebno racionalizaciji u njihovim poslovanju. Takođe, želimo da istaknemo i činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede nije nadležno za formiranje cijene vode u vodovodnim preduzećima. Prema važećim propisima, odluku o visini cijene vode donosi organ uprave komunalnih preduzeća, uz saglasnost nadležnog organa osnivača, tj. jedinice lokalne samouprave", zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: