Mesariča saslušali zbog kredita u Crnoj Gori

Parlamentarna komisija otkrila je nekoliko sumnjivih transakcija Mesariča kad je bio u Crnoj Gori
126 pregleda 5 komentar(a)
Črtomir Mesarič, Foto: RTVSLO
Črtomir Mesarič, Foto: RTVSLO
Ažurirano: 07.07.2017. 18:43h

Bivši predsjednik Uprave NLB Montenegrobanke Črtomir Mesarič saslušan je ove sedmice u slovenačkom parlamentu zbog spornih kredita koje je banka odobravala dok je on bio na njenom čelu.

Slovenački mediji prenose da je parlamentarna Komisija za utvrđivanje zloupotreba u bankarskom sistemu saslušala u ponedjeljak Mesariča, kao iJurija Detička bivšeg čelnika Adria banke u Beču.

“Banke očito imaju duplu dokumentaciju. I to sa dva potpuno različita sadržaja. Jedan za upravu, drugi za javnost. Vjerujete li? U tom duhu je u slovenačkoj Skupštini proteklo saslušanje dvojice penzionisanih bankara: Jurija Detička i Črtomira Mesariča”, prenosi dnevnik Finance.

Detiček i Mesarič su, kako se navodi, u ključnim godina vodili banke u inostranstvu. Detiček je od 1998. bio na čelu bečke Adria banke, a Mesarič od 2005. do 2011. godine NLB Montenegrobanke.

Iznova davao kredite firmi MCC iz Podgorice iako ih nije vraćala. Firma otišla u stečaj

“Dokumenti kojima su im mahali članovi parlamentarne Komisije za utvrđivanje zloupotreba u bankarskom sisitemu s Anže Logarem na čelu, otkrivaju zajedničku odgovornost za sporne kredite i sumnjive pomoći”, navodi slovenački list.

Dodaje se da Detiček i Mesarič u hodnicima slovenačke Skupštine uopšte nijesu skrivali dobro poznanstvo, a nalazi Logarovog tima ukazuju i da je njihovo “usluga za uslugu”, išlo na račun NLB Montenegrobanke, a deblji kraj su ponovo izvukli poreski obveznici.

Kada se Mesarič u proljeće 2005. oprostio od upravljanja mariborskom NKBM, Detiček, koji je već bio čvrsto u sedlu Adria banke, s Mesaričevim preduzećem Stopnica potpisao je ugovor, kako bi povećali portfelj Adria banke na slovenačkom tržištu.

„Imali smo kvalitetnu zastupljenost”, kaže Detiček. Nalaz članova Logareve Komisije pokazao je da su radili samo u mjesecima kada Mesarič nije imao drugog posla.

Kada je Mesarič preuzeo upravljanje NLB Montenegrobankom upoznao je crnogorskog biznismena Predraga Božovića. Božovićeva kompanija MCC inženjering od Montenegrobanke uzima više kredita koje ne otplaćuje. MCC inženjering se za dva miliona zadužio kod Detičkove Adria banke, a otplatio ih je tako što se zadužio u NLB Montenegrobanci. U dokumentu o odobrenom kreditu navodi se da je svrha kredita - otplata kredita iz Adria banke. Kada je biznismen Božović propao, njegov MCC je završio u stečaju. MCC inženjering je nekada bila jedna od vodećih građevinskih firmi, posebno u Budvi, a ostavila je za sobom milionske dugove.

Mesarič kao i Detiček na saslušanju su demantovali da je bilo vraćanja usluge. Istakli su da uspješno i dobro rade.

“Možda zato sada u crnogorskom tužilaštvu istražuju transakcije kriminalne organizacije, u koju je umiješan Mesarič . Dok su dvije crnogorska kompanije pokušavale da jeftino kupe državno preduzeća Primorka, navodno im je kredit obezbijedila NLB podružnica u Crnoj Gori kada je vodio Mesarič ”, piše Finance.

Kako prenosi Večer, Mesarič nije želio da odgovara na pitanja u vezi sa postupkom koji vodi crnogorsko tužilaštvo, odnosno istrazi o garancijama koje je Vlada 2010. izdala privatnoj firmi Melgonija - Primorka. Zbog toga je u maju uhapšeno 12 i izdat nalog za privođenje još tri osobe. Prema nezvaničnim informacijama, tužilaštvo je kao šefove ove kriminalne grupe označilo vlasnika Primorke Nebojšu Boškovića i Mesariča.

Crnogorsko tužilaštvo u slučaju Primorka označilo Mesariča kao člana kriminalne grupe

Logareva komisija je iz dokumena centralnih banaka i drugih dokumenata otkrila nekoliko sumnjivih transakcija Mesariča kad je živio i radio u Crnoj Gori. Slovenački mediji prenose da su izvještaji crnogorske Centralne banke (CBCG) pokazivali rast rizičnih kredita iz godine u godinu. Takođe, CBCG je više puta upozorila na poslove mimo internih pravilia NLB-a, pa čak i pretjerana ovlašćenja uprave.

Izvještaji Centralne banke takođe ukazuju na nedostatak nadzora. Jer kako je moguće da je Mesarič u isto vrijeme bio predsjednik Uprave, član Nadzornog odbora, predsjednik Kreditnog odbora i predsjednik Odbora za rizik.

Iako MCC inženjering, koji je u vlasništvu Božovića, nije otplaćivao kredite, uvijek ih je iznova dobijao. Članovi Logareve komisije ukazali su da Mesarič ima stan u zgradi koju je gradio Božović i pitali ga da li je za tu uslugu Božović zaslužio da dobija kredite zauvijek? Mesarič tvrdi da nije, već da je platio stan.

Mesarič: Zašto sam dobio sat je stvar crnogorskog premijera

Mesarič je na saslušanju rekao da su on i bivši predsjednik crnogorske vlade Milo Đukanović dobri prijatelji. U novembru prošle godine Mesariču je iz luksuznog apartmana ukraden sef u kome se nalazilo 100.000 eura, kao i ručni sat, koji je dobio od Đukanovića, sa ugraviranim crnogorskim grbom i posvetom.

Na pitanje zbog čega je dobio sat, Mesarič je Logaru odgovorio: "Nije Vaša stvar, zašto sam dobio sat. To je stvar crnogorskog premijera”.

On nije eksplicitno odgovorio odakle mu 100.000 eura, ali je Logar napomenuo da je prosječni Slovenac ne drži toliko novca u sefu, na šta je Mesarič odgovorio, da on nije prosječni Slovenac. Kazao je da je sat sada na sigurnom.

Bonus video: