SDP traži da se minimalna zarada poveća na 250 eura

Na dobitku bi bili država, radnici i pošteni poslodavci
5 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 07.07.2017. 05:58h

Socijalni savjet će danas imati redovnu sjednicu, a član savjeta Bojan Zeković i poslanik SDP-a Raško Konjević uputili su predlog da se na dnevni red uvrsti inicijativa za uvećanje minimalne zarade.

Njihov predlog je da se minimalna zarada poveća sa sadašnja 193 na iznos polovine prosječne zarade, što bi iznosilo 250 eura.

“Zbog svih ekonomsko-socijalnih okolnosti, i potrebe ostvarivanja u praksi norme Ustava koji u članu 1 Crnu Goru definiše i kao državu socijalne pravde smatramo da minimalna zarada ne treba da bude ispod 50% prosječne zarade u državi”, kazao je Zeković navodeći da bi uvećanje minimalne zarade imalo višestruke pozitivne efekte za zaposlene, državu i poslodavce koji poštuju zakone.

“Zaposleni koji imaju zaradu manju od 50% prosječne imali bi veća primanja. Oni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac ne uplaćuje doprinose na cijeli iznos ostvarili bi zakonsko pravo na doprinose na uvećani iznos i time ostvarili pravo na veću penziju. Država i državni fondovi bi ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje”, naveo je Zeković.

On je naveo da bi poslodavci koji poštuju zakonske obaveze i osiguravaju radnike na stvarne iznose zarada imali bolju situaciju na tržištu jer bi njihova nelojalna konkurencija, u vidu onih poslodavaca koji konkurentnost i ekstraprofit ostvaruju zakidanjem zaposlenih i države, imala veće troškove.

“Smatramo da je veoma važno čuti mišljenje i uvažiti argument socijalnih partnera kako bi do najboljeg rješenja došli putem socijalnog dijaloga. Iz tog razloga, uvažavajući značaj Socijalnog savjeta poslanik Raško Konjević nije inicirao izmjene Zakona o radu u članu 80 stav (2) i na taj način predložio povećanje iznos minimalne zarade, već smo cijenili potrebu šireg razgovora i građenja društvenog konsenzusa kroz socijalni dijalog”, kazao je Zeković navodeći da očekuje da će Socijalni savjet uvažavajući sve pozitivne efekte za zaposlene, budžet države i državnih fondova i predložiti Vladi uvećanje minimalne zarade.

Zakonom o radu je definisano samo da minimalna zarada ne može biti niža od 30 odsto prosječne neto zarade. Međutim na predlog Socijalnog savjeta, Vlada je u martu 2013. nešto veći iznos od 193 eura. Od tada nijedan radnik ne može biti osiguran na manji iznos, ali ima poslodavaca koji radnike zvanično prijavljuju na ovaj ili sličan iznos čime uštede novac na porezima i doprinosima.

Zeković i Konjević su u inicijativi naveli i predlog odbora Evropskog parlamenta za socijalna pitanja, koji je još 1993. godine, predložio državama članicama Evropske unije da uvedu mehanizme za određivanje minimalne zarade u odnosu na nacionalnu prosječnu zaradu.

Bonus video: