Rusi bi da grade na Smokvici do sada neviđeni luksuz

Predviđeno je da eko-kompleks na Smokvici bude jedan od najluksuznijih na tom dijelu Jadrana i da u potpunosti bude uklopljen u okolinu
170 pregleda 4 komentar(a)
Smokvica
Smokvica
Ažurirano: 06.07.2017. 18:32h

Kompanije ruskih biznismena ”Boticelli land development” i ”V.A.S. invest” pokrenule su proceduru za dobijanje građevinske dozvole za gradnju luksuznog turističkog naselja na Smokvici.

Rusi su Ministarstvu održivog razvoja i turizma predali zahtjev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za kompleks nadomak Reževića, kod Budve.

Predstavnik ruskih kompanija Vadim Verhovski kaže da je projektom predviđena izgradnja tri luksuzna hotela vila i depadansa, sa samo 1.300 ležaja, na 120.000 metara kvadratnih.

On je ocijenio da je riječ o potpuno novom luksuzu u Crnoj Gori.

“Ovo je najbolji projekat koji će se raditi na budvanskoj obali. Želimo da uradimo eko-rizort koji će ponuditi potpuni komfor svim koji žele mir i pravi doživljaj prirode. Nema jahti, nema svega onoga što drugi projekti na obali imaju. Projekat ćemo raditi korak po korak. Čekamo da dobijemo urbanističko-tehničke uslove. Prvo ćemo izgraditi kompletnu infrastrukturu, pa tek onda krećemo sa gradnjom hotela i vila“.

Nakon što je novi ministar Pavle Radulović početkom godine dao zeleno svjetlo na Urbanistički projekat “Turističko naselje Smokvica“, koji je njegov prethodnik Branislav Gvozdenović četiri puta vraćao na doradu, i Opština Budva se saglasila da se na Smokvici realizuje projekat vrijedan 200 miliona eura.

Time su se stekli uslovi da ruski biznismeni započnu proceduru dobijanja građevinske dozvole, a UTU je prvi papir u tom procesu.

Predviđeno je da eko-kompleks na Smokvici bude jedan od najluksuznijih na tom dijelu Jadrana i da u potpunosti bude uklopljen u okolinu.

To su predvidjela dva prvonagrađena idejna rješenja budućeg kompleksa projektanata iz Istanbula i Beograda.

Očekuje se da će projekat ujediniti ruske investitore, turske i srpske projektante i crnogorske građevinske firme. Ruski investitori okupljeni oko dvije povezane kompanije prije deceniju su za 20 miliona eura kupili zemljišni kompleks od 13 hektara na Smokvici. Od tog iznosa, Opština je inkasirala 13 miliona eura.

Bonus video: