Reagovanje firme "Yu Briv": Siguran vez odavno tražimo

Demantuju da su njihovi radnici u okolini mula Bazdanj napravili nekoliko manjih deponija smeća i automobilskih guma i da na plovilima pretakaju goriva koje zagađuje životnu sredinu, a za što ih optužuju mještani Krtola
73 pregleda 2 komentar(a)
Brodovi YU Briva na mulu Bazdanj, Foto: MZ Krtoli
Brodovi YU Briva na mulu Bazdanj, Foto: MZ Krtoli
Ažurirano: 06.07.2017. 18:36h

Kompanija “YU Briv”, jedina u Crnoj Gori specijalizovana za izvođenje hidrograđevinskih radova u moru i pod morem, već godinama bezuspješno pokušava riješiti problem nedostatka vezova za svoju flotu.

To piše u reagovanju kompanije na tekst “Ukloniti brodove koje Yu Briv nezakonito drži i osloboditi mulo u Krtolima”.

“Preko 15 godina uporno pokušavamo da riješimo pitanje sigurnog veza naših plovnih objekata. Obraćali smo se zahtjevima svim nadležnim državnim organima i institucijama (Ministarstvu održivog razvoja, Ministarstvu ekonomije, JP za upravljanje morskim dobrom, Lučkoj upravi, lučkim ispostavama), svim lukama i marinama na području Crne Gore, da nam se na komercijalnim osnovama obezbijedi privez plovila. Na isto ukazuje preko 40 podnesenih zahtjeva. Aktivno smo se uključili u javnu raspravu izrade Studije lokacije Sektora 22 i 23 i predlagali da kroz privatno javno partnerstvo ili svojim sredstvima pristupimo izgradnji lučice na lokaciji servisne zone 'Kukuljina'. Nažalost, do danas nijedna institucija, luka ili marina nije prihvatila naš predlog ni zahtjev, kako za izgradnju tako ni za obezbjeđenje privezišta pod komercijalnim uslovima”.

Pojašnjavaju da je razlog za to činjenica da većinu od 20 plovnih objekata koje posjeduju, “a koji svojim gabaritima zauzimaju veliki prostor, nije moguće locirati na jednoj lokaciji”.

“Iz tog razloga prinuđeni smo da plovne objekte privremeno držimo na vise lokacija u Bokokotorskom zalivu, između ostalih, i mulu Bazdanj. Alternativan predlog koji nam je nuđen od strane Komunalnog preduzeća Tivat je definisan kao prostor koji je predviđen da se valorizuje u turističke svrhe. U sadašnjem stanju on ne može da ispuni minimalne potrebe. U neposrednom razgovoru sa direktorom Komunalnog mi smo tu ponuđenu opciju pojasnili i saglasili se da ona nije rješenje za privez”.

Demantuju da su njihovi radnici u okolini mula Bazdanj napravili nekoliko manjih deponija smeća i automobilskih guma i da na plovilima pretakaju goriva koje zagađuje životnu sredinu, a za što ih optužuju mještani Krtola.

“Nikakve deponije smeća nismo napravili, na lokaciji se ne vrši pretakanje goriva... Prema potrebi, vrši se snabdijevanje plovila pijaćom vodom. Ove navode možemo potkrijepiti video-zapisima. Uz puno razumijevanje mještana, moramo istaći da se na samoj lokaciji privezišta nalazi havarijski kanalizacioni ispust što samo po sebi govori da plovni objekti ne mogu biti smetnja pružanju turističkih usluga u mjeri koliko tu smetnju predstavlja havarijski kanalizacioni ispust”.

Ističu da će “poštovati svaku reakciju nadležnih državnih organa, koji trebaju da preuzmu odgovornost za svaku preduzetu mjeru”.

“Duboko vjerujemo da će i apel mještana Krtola biti podstrek da se iznađe trajno rješenja za privez naših plovnih objekata”.

Bonus video: