Imovina garant da će platiti

Advokat Vanja Mugoša potvrdio je “Vijestima” da je njegov klijent-nesaglasni akcionar ZIF Atlas Mont koji prema pravosnažnoj sudskoj presudi potražuje 100 hiljada eura, još u februaru ove godine blokirao račun ovog fonda i pokušava prinudno da naplati svoje potraživanje
205 pregleda 4 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.07.2017. 16:11h

Društvo za upravljanje (DZU) Zatvorenim investicionim fondom Atlas Mont, do sada je isplatilo samo jednu ratu nesaglasnim akcionarima.

U skladu sa predloženim Planom izmirenja obaveza prema nesaglasnim akcionarima, prva rata za 22 nesaglasna akcionara od oko 63 hiljade eura isplaćena je u decembru.

Zbog blokade računa, druga rata nije isplaćena 31. marta ove godine, a ni treća, posljednje rata, koja je trebalo da bude isplaćena krajem juna.

Iz DZU Atlas Mont koji kontroliše biznismen Duško Knežević, saopštili su “Vijestima” da čine sve kako bi ispunili obaveze prema akcionarima.

DZU je krajem avgusta prošle godine predložio nesaglasnim akcionarima (ukupno 137), kojima je do kraja 2015. trebalo da isplati skoro 3,4 miliona eura, da tu obavezu isplati u tri rate do polovine ove godine.

Najveći broj nesaglasnih akcionara, međutim, podnio je tužbu Privrednom sudu, a u međuvremenu je donijeta jedna pravosnažna presuda.

Advokat Vanja Mugoša potvrdio je “Vijestima” da je njegov klijent-nesaglasni akcionar ZIF Atlas Mont koji prema pravosnažnoj sudskoj presudi potražuje 100 hiljada eura, još u februaru ove godine blokirao račun ovog fonda i pokušava prinudno da naplati svoje potraživanje.

I advokati nekih drugih nesaglasnih akcionara koji su pristali na poravnanje sa menadžmentom DZU Atlas Mont prošle godine pozvali su javne izvršitelje kako bi pokušali da prinudno naplate potraživanja. Na neke od tih zahtjeva su, prema nezvaničnim informacijama, uloženi prigovori što će vjerovatno samo privremeno odgoditi prinudnu naplatu.

“Atlas Mont fond je nesaglasnim akcionarima sa kojima smo potpisali sporazume, kojih je ukupno 22, dužan da isplati još dvije rate, koje ukupno iznose 135.902 eura. Iako je došlo do kašnjenja sa isplatom druge rate, koja je prema Planu izmirenja obaveza trebalo da bude realizovana 31. marta, DZU Atlas Mont fond čini sve da ispuni obaveze prema nesaglasnim akcionarima”, saopštili su “Vijestima” iz uprave DZU.

Kako su objasnili, objektivne okolnosti na regionalnom i domaćem tržištu usporavaju dinamiku poslovanja i nameću odlaganje isplata, ali, kako dodaju, to ne znači da će zanemariti obaveze prema nesaglasnim akcionarima.

“Istina je da je dio njih pribjegao izvršnom postupku naplate, kao što je istina da fond raspolaže vrijednom imovinom koja garantuje ispunjenje svih obaveza. Prema Planu izmirenja obaveza treća rata isplate nesaglasnim akcionarima dospijeva krajem juna. Sa svima imamo redovnu komunikaciju, a sa nekima od nesaglasnih akcionara postigli smo poravnanje na iznos koji čini 50 odsto duga”, naveli su iz DZU.

Sredstva za isplatu nesaglasnih akcionara, prema Planu, trebalo je da budu isplaćena od novca prihodovan od od prodaje akcija iz portfelja fonda, a to su Jadranski sajam, Invest banka Montenegro, Atlas Hotels Group i Društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom Atlas Penzija.

Od 137 nesaglasnih akcionara, koji su glasali protiv programa razvoja fonda, 22 su prihvatila Plan za izmirenje obaveza.

Njihova potraživanja iznose oko 218.000 eura.

Bonus video: