U Monteputu izmislili zasluge, pa isplatili bonuse

Zasluga "uspješni rad" odnosi se na veći broj prolazaka vozila kroz tunel, na što su presudno uticale obustave radova na putu Podgorica - Cetinje - Budva
694 pregleda 37 komentar(a)
Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Sozina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.07.2017. 05:19h

Ministar saobraćaja Osman Nurković je na sjednici Vlade 25. maja ove godine bio predlagač odluke o podjeli dobiti Monteputa iz 2016, državne kompanije koja upravlja tunelom Sozina, a usvajanje te odluke je omogućilo bordu direktora da podijeli naknade prošlogodišnjem bordu i menadžmentu gdje je bio i Nurković.

Bord direktora je 9. juna donio odluku da članovima odbora direktora, izvršnom direktoru i direktoru poslovne jedinice za autoput uplati na ime bonusa zbog “uspješnog rada” po četiri prosječne zarade, odnosno po 2.840 eura neto uz uvećanje za minuli rad.

Zasluga “uspješni rad” odnosi se na veći broj prolazaka vozila kroz tunel, na što su presudno uticale obustave radova na putu Podgorica - Cetinje -Budva.

Ovu naknadu dobili su Nurković, kao tadašnji izvršni direktor, tadašnji članovi borda - sadašnji ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, penzioner Jusuf Kalamperović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i direktor poslovne jedinice za autoput Goran Vujović.

Direktorima sektora i sekretaru društva isplaćen je bonus od tri zarade po 2.130 eura neto plus minuli rad, a svi ostali zaposlenima isplaćena je jadna prosječna zarada u ovoj kompaniji od 710 eura plus minuli rad.

Istovremeno kada smanjuje socijalne naknade, povećava poreze i uvidi mjere štednje, Vlada je 25. maja usvojila odluku o podijeli dobiti Monteputa iz 2016. godine od 1,59 miliona eura.

Odlučeno je da od ukupne dobiti 755 hiljada eura ide u državni budžet, 230 hiljada za Košarkaški klub Budućnost Voli, 50 hiljada za Košarkaški klub Mornar, 50 hiljada za Rukometni klub Lovćen i 30.000 za Crnogorski olimpijski komitet.

O ostatku dobiti od 478 hiljada Vlada nije odlučivala, već je raspodjela tog novca ostavljena Monteputu, uz zaključak da o toj raspodjeli informiše Vladu.

Na samoj sjednici Vlade došlo je do rasprave o ovoj tački, a pojedini ministri smatrali su da dio dobiti ne treba da bude dijeljen za “bonuse” kako je rađeno proteklih godina, već da i ovo preduzeće treba da se solidariše sa ostalima u javnom sektoru za koje važe mjere štednje.

Na kraju je odlučeno da se raspolaganje neraspoređenog dijela dobiti od 478 hiljada ostavi “na obraz” bordu direktora Monteputa, koji su to iskoristili da ga rasporede sebi i svojim kolegama iz prethodnog saziva. O ovoj odluci Vlade odlučivala su dva buduća korisnika naknade ministri Nurković i Kemal Purišić, oba iz Bošnjačke stranke.

Da ovaj novac nije “ostavljen” Monteputu, on bi bio uplaćen u državni budžet. Vlada ovu odluku nije objavila na svoj sajtu onog dana kada je donijeta, već desetak dana kasnije.

Odbor direktora Monteputa, koji je donio odluku o podijeli, činili su Jusuf Kalamperović (Socijaldemokrate) i Aleksandar Bogdanović (DPS), koji su bili i u prethodnom sazivu, i Zahid Ličina (BS), koji je zamijenio Purišića.

“Vijesti” su 19. juna poslale pitanja Monteputu o tome da li su podijelili bonuse bordu direktora i menadžmentu i koliko one iznose. Izvršni direktor Junuz Mujević (BS) je 22. juna kazao da će odgovore poslati nakon bajramskih praznika, odnosno u četvrtak 29. juna. Odgovore na pitanja “Vijesti” poslao je 4. jula, ali i drugim medijima.

Zbog toga što su sami sebi podijelili enormne iznose “bonusa” juče su na bord direktora Monteputa reagovali iz SDP-a i Građanskog pokreta URA.

Potpredsjednik SDP Almir Rebronja kazao je da je vrh Bošnjačke stranke nakon ukidanja naknada majkama nastavio da se bavi naknadama, ali ovog puta onima koje sebi isplaćuju iz budžeta Monteputa za „izuzetan doprinos“ prolasku kroz tunel Sozina.

“Visoki funkcioneri BS sadašnji ministri Nurković i Purišić isplatili su sami sebi, tj. preko svog partijskog druga, iznos od po oko 3 hiljade eura. To što su samo prije nekoliko dana majkama uzeli golu egzistenciju a sebi danas, na već ogromne ministarske plate, pridodaju još hiljada eura njima nije problem. Oni u tome ne vide nepravdu, oni ne vide da se time dodatno rugaju građanima a posebno majkama kojima su dali iluziju elementarne pravičnosti a onda im je zbog čuvanja fotelja uzeli”, kazao je Rebronja koji se pita da li je vrh BS-a toliko obnevidio i izgubio dodir sa realnošću da je spreman na sve ovo.

On je podsjetio da iz Vlade uvjeravaju građane da se steže kaiš i da se zato moraju ukidati naknade i povećavati PDV, akcize i cijene životnih namirnica, ali istovremeno “dijele i šakom i kapom funkcionerima iz BS-a, DPS-a i drugih satelita”.

“Ružno je gospodo iz Bošnjačke stranke da se pokrivate imenom cijelog naroda u sprovođenju ovakvih nepravdi koje bodu oči svim građanima. Malo vam je sve to što ste uradili majkama, nego još i nastavljate trpajući u džepove vaših ministara i funkcionera hiljade eura. Naknada koju ste uzeli ravna je skoro godišnjoj prosječnoj penziji. Ako vi mislite da je to ispravno, svaka vam čast. Ali vjerujte sa svim tim što radite teško ćete više moći pred građane a posebno pred vaše doskorašnje birače. I mala je utjeha to što ste vi od svih pročitani, spram nepravde koju činite građanima”, kazao je Rebronja.

Sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je da je sraman i bestidan potez rukovodstva Monteputa da isplate sebi bonuse od po nekoliko hiljada eura.

“Monteput, kao državno preduzeće, dobit nije ostvarilo zbog sjajnih sposobnosti rukovodećeg kadra već iz prostog razloga što im je Vlada dala monopol upravljanja tunelom Sozina i iz razloga što imaju područnu jedinicu za autoput. Prihod koji direktori dijele kao svoj nije posljedica njihovog rada i inovativnosti već je to prihod građana”, ističe Radovanić, navodeći da su direktori vrlo kreativni kada treba državni novac prebaciti na svoje račune.

On je naveo da se rukovodstvo ovog preduzeća, kojem godinama upravljaju direktori iz Bošnjačke stranke ne mogu pohvaliti unapređenjem kvaliteta rada.

“Ono čime se funkcioneri BS mogu pohvaliti jeste ukidanje naknada majkama sa troje i više djece, pod izgovorom da je taj zakon veliki udarac i ogormna opasnost na stabilnost budžeta. Međutim, kao što vidimo, najteže im je da sa stezanjem kaiša počnu od sebe. U trenutku kada javni dug raste, skače stopa PDV-a, povećavaju se akcize, kada nemamo stabilnost javnih finansija, održivost javne administracije i kada smo sve bliži bankrotu, donositi odluku o raspodjeli bonusa po ovakvim kriterijumima predstavlja, u najmanju ruku, skandalozan potez”, naveo je Radovanić.

On je podsjetio da premijer Duško Marković stalno govori kako je neophodno da svi zajedno damo doprinos konsolidaciji javnih finansija ali da je očigledno da to ne važi za upravu Monteputa. Radovanić kaže da to pokazuje da nema saglasja svih koalicionih partnera kada su mjere štednje u pitanju, ali da su saglasni oko svojih džepova.

Sozina više "zarađivala" zbog zastoja prema Cetinju i Budvi

Odbor direktora se za isplatu “bonusa” sebi i kolegama pozvao na osnovu Statuta Monteputa, u kojem piše da u slučaju ostvarivanja rezultata poslovanja na nivou planiranih ili iznad planiranih članovima odbora direktora pripada pravo na isplatu “bonusa”. Statut je predvidio i da bonusi iznose od četiri prosječna zarade u kompaniji za neprofesionalne članove, do 10 prosječnih zarada za profesionalne članove.

Prema izvještaju o poslovanju Monteput je prošle godine od naplate putarine kroz tunel Sozina imao prihod od 7,38 miliona eura, dok je godinu ranije taj prihod bio 6,5 miliona eura, u čemu je odbor direktora vidio ostvarene rezultate.

Međutim, tokom prošle godine više mjeseci su trajali radovi na više lokacija na magistralnom putu Podgorica - Cetinje - Budva, zbog čega je saobraćaj na ovom pravcu bio u prekidima ili se otežano odvijao što je mnogo vozače natjeralo da koriste put kroz Sozinu što je značajno uvećalo prihode Monteputa.

Drugi prihodi Monteputa su izdavanje zemljišta pored prilaznih puteva Sozini za postavljanje reklamnih panoa i baznih stanica mobilnih operatera od čega su prošle godine prihodovali ukupno 63 hiljade eura. Dakle, Monteput nema komercijalnih djelatnosti gdje bi zalaganje članova borda donijelo rezultate.

Redovna naknada članovima borda iznosi jednu prosječnu zaradu u kompaniji - 710.

Veća prosječna plata u Monteputu nego ljekarima

U izvještaju i odgovoru Monteputa navedeno je da prosječna neto zarada u toj državnoj kompaniji iznosi 710 eura, što je za 40 odsto više od državnog prosjeka od 510 eura.

Nedavno istraživanja pokazalo je da prosječna neto zarada ljekara u Crnoj Gori za redovan rad iznosi 650 eura. Uži specijalisti, za čije je zvanje najčešće potrebno 14 akademskih godina, za redovan rad mjesečno zaradi oko 711 eura ili prosječnu platu u privilegovanoj državnoj kompaniji Monteput koja novac prihoduje na osnovu monopola kojeg joj je ustupila Vlada, odnosno građani Crne Gore.

Monteput je prošle godine na isplatu zarada potrošio 2,2 miliona eura ili 200 hiljada više nego 2015. godine. Lani je u ovoj kompaniji bilo zaposleno 119 radnika, sedam više nego godinu ranije.

Bonus video: