Lalatović: Osuđujemo nasilje koje se sprovodi nad radnicima Željezare

On podsjeća da ništa od obećanja koja su vlasnici Tosčelika dali 2012. godine, prilikom preuzimanja Željezare, nije ispunjeno što je, kako ističe, jasna poruka da treba tražiti način da se raskine ugovor sa turskim investitorom
74 pregleda 1 komentar(a)
Arsenije Lalatović, Foto: Pokret za promjene
Arsenije Lalatović, Foto: Pokret za promjene
Ažurirano: 04.07.2017. 10:50h

Nikšićki odbor Pokreta za promjene pozvao je nadležne organe da počnu primjenjivati zakonske norme kako bi zaštitili živote i prava radnika i spriječili situacije poput one koja se proteklog vikenda dogodila u Željezari Tosčelik kada su dvojica radnika lakše povrijeđeni.

"Po ko zna koji put konstatujemo da je situacija u nikšićkoj Željezari alarmantna, teška i da više podsjeća na srednji vijek i robovlasničko doba nego na 2017. godinu. Najoštrije osuđujemo mobing, nasilje i prisilu koja se u kontinuitetu sprovodi nad radnicima Željezare. Dajemo punu podršku obespravljenim radnicima u borbi za njihova izgubljena radnička i ljudska prava. Postavlja se pitanje, da li ljudski život vrijedi 300-350 eura”, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao Arsenije Lalatović.

On podsjeća da ništa od obećanja koja su vlasnici Tosčelika dali 2012. godine, prilikom preuzimanja Željezare, nije ispunjeno što je, kako ističe, jasna poruka da treba tražiti način da se raskine ugovor sa turskim investitorom.

“Činjenice da je bezbjednost radnika na jako niskom nivou, da su povrede radnika konstanta i kontinuitet, što potvrđuje i incidenti od prije par dana, jasno pokazuju da je turski investitor loš poslodavac i da nema ozbiljne namjere, kada je u pitanju razvoj teške industrije u gradu pod Trebjesom. Blokade računa su priča za sebe i potvrda uspješnosti ‘giganta’ sa Bosfora. A priče o novim investicijama, novim halama i novim radnim mjestima, iz ove prizme podsjećaju na ‘Đeknu’ iz najboljih dana“, poručio je Lalatović.

Bonus video: