Vlada: Zvanično počeo proces izlaska A2A iz EPCG

Iz Vlade su kazali da je partnerstvo sa A2A doprinijelo da je EPCG danas u boljoj poziciji nego što je bila u trenutku ulaska u partnerstvo sa A2A, iako to nije u mjeri u kojoj su projektovali
139 pregleda 0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.07.2017. 17:57h

Vlada Crne Gore je dobila zvanično obavještenje od italijanskog partnera kompanije A2A o aktiviranju "put opcije" definisane Akcionarskim ugovorom između Vlade i A2A, kao većinskih akcionara u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), saopšteno je danas iz Vlade.

"Aktiviranjem ove opcije zvanično je počeo proces izlaska A2A iz vlasničkih i upravljačkih struktura EPCG. Vlada Crne Gore je u pregovorima postigla ovu opciju kako ne bi opteretila budžet Crne Gore, jer se radi o isplati u sedam godišnjih rata. Dakle, radi se o sporazumnom rješavanju odnosa dva akcionara, pod uslovima do kojih se došlo pregovorima. Nakon aktiviranja put opcije, A2A, u skladu sa Akcionarskim ugovorom, nema više pravo na Bitna rezervisana pitanja", navodi se u saopštenju Vlade.

Iz Vlade su dodali da je partnerstvo sa A2A doprinijelo da je EPCG danas u boljoj poziciji nego što je bila u trenutku ulaska u partnerstvo sa A2A, iako to nije u mjeri u kojoj su projektovali.

"Investirano je 110 miliona eura, profit za 2013. godinu je 35 miliona eura, dok je profit 2009. bio četiri miliona eura. Gubici električne energije u distributivnoj mreži ove godine se očekuju oko14 odsto, a 2009. su bili preko 22 odsto. Stepen naplate u 2016. godini je oko 101 odsto, a bio je 91,5 odsto u godini dokapitalizacije i djelimične privatizacije. U ovom trenutku kompanija ima preko 230 miliona eura na svojim računima, što predstavlja dobru bazu za investiranje, i zarade zaposlenih u periodu 2009-2015 su u prosjeku veće 10 odsto", kazali su iz vlade.

Kompanija A2A je ranije danas potvrdila da izlazi iz EPCG.

Ta kompanija ponudila je Vladi Crne Gore tzv. "put opciju".

"Put opcija" podrazumijeva da Vlada preuzme sve akcije A2A u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata.

"A2A je ponudila Vladi Crne Gore "put opciju" dogovorenu u Sporazumu sa akcionarima od 29. avgusta 2016. koji je izmijenjen 29. marta 2017, a povezano sa menadžmentom kompanije Elektroprivreda Crne Gore AD Niksic ("EPCG"). Put opcija je povezana sa prodajom svih akcija A2A u EPCG za 250 miliona eura u sedam godišnjih rata počev od 1. maja 2018", navodi se u saopštenju A2A koje je objavljeno na zvaničnom sajtu kompanije.

Ministarska ekonomije Dragica Sekulić najavila je 28. juna da A2A odlazi iz EPCG, nakon što im istekne ugovor 1. jula, ali tada nije mogla da saopšti detalje pregovora, koji su se ovih dana vodili sa italijanskim partnerom.

"Ja vjerujem da ćemo brzo obavijestiti javnost o ishodu tih razgovora", reka je Sekulić novinarima 28. juna, nakon što je obišla Rudnik uglja i Termoelektranu Pljevlja.

Ona je tada kazala da važeći aneks ugovora između Vlade i A2A daje "jasne instrukcije šta treba raditi u toj situaciji".

"Sa A2A razovaramo o detaljima njihovog izlaska tako da razrađujemo ono što su nam popcije kroz postojeći aneks ugovora, a to je do kada važi put opcija, do kada važi pravo preče kupovine i do kada važe upravljačka prava. Ono o čemu ne razgovaramo je o produžetku ugovora“, rekla je tada Sekulić.

Bonus video: