Evo gdje možete jeftinije plaćati račune

Banke predlažu korišćenje elektronskog bankarstva, jer su značajne uštede u novcu i vremenu
1006 pregleda 5 komentar(a)
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Struja, računi za struju, epcg, cijena struje, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.07.2017. 13:43h

Provizije za plaćanje računa za struju, vodu, telefone, kablovsku televiziju i druge usluge na šalterima banaka i Pošte se razlikuju, a ukupno mogu iznositi i do nekoliko eura.

U to su se uvjerile “Vijesti”, koje su istražile koliko iznose provizije na plaćanje računa na šalterima banaka i Pošte.

Provizije za plaćanja računa do 15 eura u Pošti je 20 centi, dok je za iznos od 16 do 100 eura ona 1,5 odsto visine računa. To znači da bi, na primjer, na telefonski račun od 70 eura ta provizija bila 1,05 eura.

Na iznose od 101 do 250 eura Pošta uzima jedan odsto, a na uplate od 251 do 1.000 eura 0,8 odsto. Na transakcije od 1.001 do 7.500 eura naknada je fiksna od 7,5 eura, a preko 7.500 eura je 0,1 odsto.

Provizije kod banaka zavise od vremana uplate, vrijednosti uplate i da li kompanija kojoj se plaća usluga ima račun u istoj banci.

Iz Erste banke je “Vijestima” rečeno da nijesu mijenjali visinu provizija i naknada koje važe za klijente prilikom plaćanja mjesečnih računa i drugih vrsta uplata te da su iste kao prošle godine.

“One zavise od vremena uplate, vrijednosti transakcije i od toga da li je transakcija interna u okviru Erste banke ili nije. Na primjer, za mjesečni račun visine do 500 eura, naknada je 10 centi po nalogu za bezgotovinsko plaćanje na blagajni, ako kompanija kojoj plaćamo (operater, lokalni vodovod i slično) ima otvoren račun u banci. Ako kompanija nema otvoren račun kod nas, naknada je 35 centi”, objasnili su u Erste banci.

Dodaju da o svim promjenama banka informiše klijente na zakonom propisan način, a u svakom trenutku su dostupne na internet stranici banke ili na blagajnama.

“Klijentima uvijek preporučujemo da koriste elektronsko bankarstvo, jer su naknade znatno niže. Erste Netbanking je pristupačno rješenje za obavljanje transakcija, uvid u stanje računa i pregled stanja kredita. U slučaju da ne plaćamo račun na blagajni nego Erste Netbankingom, naknada je pet centi po nalogu ako kompanija ima račun otvoren u Erste, a 28 centi ako je račun otvoren u nekoj drugoj banci.

Ako EPCG, vodovod i telekomunikacione kompanije imaju otvren račun u Erste banci, provizija za sva tri računa je ukupno 55 centi (38 centi za plaćanje posredstvom e-bankinga), a ako nemaju otvorene račune provizija je ukupno 1,05 eura (84 centa za e-banking).

U Adiko banci su kazali da nijesu mijenjali provizije u odnosu na prošlu godinu. Provizija iznosi 0,20 odsto od računa (minimalno 50 centi) ako kompanija ima otovren račun u banci, a ako nema onda je 0,35 odsto po računu (minimum 50 centi). Kada je u pitanju onlajn, plaća se tri centa ako je transakcija unutar banke, a van nje 0,16 odsto od računa (minimalno 27 centi).

I Sosiete ženeral banka Mntenegro je zadržala iste provizije kao i prošle godine.

“U slučaju gotovinskih plaćanja računa građana za komunalije (struja, voda, telefon ...) provizija iznosi 0,35 eura za uplatu na račune otvorene u našoj banci dok u slučaju bezgotovinskih plaćanja provizija iznosi 0,35 odsto od iznosa, minimalno 0,35 centi. Za plaćanje računa građana putem elektronskog bankarstva na račune koji su otvoreni u banci nema provizije. Takođe, nema provizije prilikom plaćanja računa putem mobilnog bankarstva ako se uplaćuje na račune koji su otvoreni u našoj banci”, kazali su iz Sosiete banke.

Iz te banke građanima savjetuju da što više koriste mogućnosti elektronskog bankarstva, jer su značajne uštede u novcu i vremenu.

Iz CKB banke su kazali da provizije variraju u zavisnosti od obima saradnje sa klijentom, vrste proizvoda i usluga i kanala putem kojeg se koristi transakcija, te da se svi podaci mogu naći na sajtu.

U Hipotekarnoj besplatno preko neta, Prva uvela proviziju

U Hipotekarnoj banci su objasnili da sva interna plaćanja (plaćanja sa računa klijenata na račune kompanija u banci) iznose minimum 15 centi.

“Tako svi računi do iznosa 75 eura su 15 centi. Ako kompanija koja pruža usluge građanima ima račun u nekoj drugoj banci onda se ova plaćanja tarifiraju po 30 centi ako se plaća do 13.30 sati, odnosno 40 centi nakon tog vremena.

Ako neko ko nije klijent banke želi da plati račun za režije u korist kompanije koja ima računa u banci tarifa je 25 centi,” kazali su u toj banci.

Dodali su da je banka izvršila tržišno prilagođavanje provizija, tako da su nove tarife stupile na snagu sredinom aprila.

Iz banke su naglasilii da su sva interna plaćanja elektronskim putem besplatna.

Iz Prve banke su kazali da su 2016. promijenili provizije za plaćanje računa za struju, telefon, komunalije...

“Do tada su bile besplatne, a sada ako ta firma ima otvoren račun kod nas provizija je 20 centi, a ako nema otvren račun onda je 50 centi za sve račune do 300 eura.”

Bonus video: