Radulović: Ovogodišnja turistička sezona trebalo bi da bude značajno bolja od prethodne

“U sezonu ulazimo sa novim hotelima visoke kategorije, ponudama aktivnog turizma i destinacijama prema kojima su počeli direktni ili povezani letovi iz Crne Gore. Osim rastućeg interesovanja sa glavnih emitivnih tržišta, otvoreno je i tržište Skandinavije, dok su nove avio linije, poput onih za Pariz i Dubai, Crnu Goru učinile dostupnijom turistima”, rekao je Radulović u intervjuu agenciji Mina-business
5 komentar(a)
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Pavle Radulović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 02.07.2017. 10:05h

Ovogodišnja turistička sezona trebalo bi da po svim pokazateljima bude značajno bolja od prethodne, a razlog za optimizam je i sve veće interesovanje za sjeverni region i opcije aktivnog turizma, saopštio je ministar odživog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je kazao da u Ministarstvu očekuju da ova sezona bude značajno bolja od prethodne, uzimajući u obzir već postojeće, i podatke o bukingu, i prodatim aranžmanima.

“U sezonu ulazimo sa novim hotelima visoke kategorije, ponudama aktivnog turizma i destinacijama prema kojima su počeli direktni ili povezani letovi iz Crne Gore. Osim rastućeg interesovanja sa glavnih emitivnih tržišta, otvoreno je i tržište Skandinavije, dok su nove avio linije, poput onih za Pariz i Dubai, Crnu Goru učinile dostupnijom turistima”, rekao je Radulović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da je razlog za optimizam i sve veće interesovanje turista za sjeverni region i opcije aktivnog turizma i uživanja u prirodi, kao nove diversifikovane ponude koje su pripremili turistički privrednici.

Radulović je kazao da je, prema zvaničnim statističkim podacima za prva četiri mjeseca ove godine, u Crnoj Gori u kolektivnom smještaju boravilo skoro 21 odsto više gostiju, koji su ostvarili gotovo 16 odsto više noćenja u odnosu na isti period prethodne godine.

“S obzirom na te podatke, smatram da je u predsezoni i na samom početku sezone ostvaren veoma dobar učinak. Prve organizovane grupe turista počele su da dolaze u Crnu Goru već od 20. marta, što je svakako doprinijelo tim rezultatima”, naveo je Radulović.

On je saopštio da su u tom periodu najzastupljeniji bili gosti iz regiona, Rusije, Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Italije i Turske.

“Svakako, očekujemo da se veći broj turista i noćenja pozitivno odrazi i na finansijske rezultate”, naveo je Radulović.

On je saopštio da problemi kao što su buka, nedostatak parking prostora, „uska grla“ u saobraćaju, nepoštovanje pravila kada su u pitanja uređena i izgrađena kupališta, komunalna nehigijena, „siva ekonomija“ i nedostatak kadra i dalje prate turističku sezonu i negativno se odražavaju na ukupne učinke.

“Istina je da se u prethodnom periodu dosta radilo na rješavanju tih problema, ali su oni i dalje prisutni. Ministartsvo nema ingerencije za rješavanje svih tih problema, zbog čega je neophodno da sa ostalim subjektima zajedno radimo na njima”, rekao je Radulović.

On je dodao da se u Ministarstvu trude i ulažu značajne napore da se određeni problemi riješe na lokalnom nivou i da se boljom koordinacijom između institucija i privatnog sektora pravovremeno reaguje kada se neki problem pojavi.

Radulović je poručio i da je cilj Ministarstva da Crna Gora bude cjelogodišnja turistička destinacija, zbog čega se ulažu napori da njena ponuda bude drugačija i kvalitetnija iz godine u godinu.

Kroz Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za prošlu i ovu godinu potpisano je, prema njegovim riječima, 50 ugovora usmjerenih na obogaćivanje i unaprjeđenje ponude.

“Takođe, sprovode se brojne aktivnosti i kampanje vezane za aktivni, MICE, zdravstveni i sportski turizam. Unaprjeđujemo i održavamo planinske staze iz nacionalne mreže planinskih staza, a urađena je i prva pristupna planinarska staza do Đalovića pećine u Opštini Bijelo Polje, dužine 3,7 kolometara”, kazao je Radulović

On je podsjetio da su u opštinama na sjeveru zemlje urađene prve staze za hodanje na krpljama ukupne dužine oko 50 kilometara, dok je u nacionalnim parkovima urađen Projekat za uređenje tematskih staza.

“Značajne su i aktivnosti na razvoju panoramskih puteva, odnosno uređenje panoramskog puta pod nazivom Krug oko Korita, sa vidikovcima, za koji su urađene detaljne brošure i audio vodič na crnogorskom i engleskom jeziku. U turističku je integrisana i ponuda zdravstvenog turizma koji je u velikoj ekspanziji u svijetu i predstavlja segment koji možemo da unaprijedmo u Crnoj Gori”, saopštio je Radulović.

On je naveo da je u saradnji sa Privrednom komorom (PKCG) formiran Odbor za zdravstveni turizam, koji ima za cilj povezivanje zdravstvenih, turističkih i drugih institucija koje su bitni faktori u unaprijeđenju tog segmenta.

Značajne aktivnosti usmjerene su i na unaprijeđenje manifestacionog i kongresnog segmenta turističke ponude i podizanja nivoa prepoznatljivosti Crne Gore kao destinacije pogodne za organizovanje stručno-tematskih okupljanja, zabavnih, kulturnih, sportskih i sličnih događanja.

“Ovaj segment je jedan od najvažnijih faktora razvoja cjelogodišnjeg turizma, prvenstveno zbog povećanja broja posjeta u periodu van sezone. Takođe, pratimo međunarodne trendove u turizmu. Svjesni smo da turisti sve više kreću u potragu za autentičnošću i žele da dožive destinaciju i sve što ona nudi. Tokom svog putovanja, upoznaju kulturni i svakodnevni život destinacije i posjećuju, kako glavne turističke atrakcije, tako i manje poznata mjesta”, rekao je Radulović.

On smatra da Crna Gora ima šta da ponudi turistima koji imaju razne ukuse, tako da oni, osim lijepe obale, mogu da uživaju u bogatoj i raznolikoj prirodi, šetnji u nekom od nacionalnih parkova, aktivnom turizmu ili eksremnim aktvnostima i gastronomskim specijalitetima.

“Treba još mnogo raditi na unaprjeđenju, ali je evidentno da je ponuda iz godine u godinu kvalitetnija i atraktivna za sve više tržišnih segmenata”, kazao je Radulović.

On je saopštio da je, uprkos negativnoj kampanji koja se vodila u Rusiji, tokom prva četiri mjeseca ove godine, u hotelima u Crnoj Gori boravilo 5,86 hiljada ruskih turista, 24 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Radulović je naveo da su u periodu održavanja sajmova turizma početkom godine ruski turoperatori najavili oko 30 odsto veći broj letova iz Moskve, Sankt Petersburga i drugih ruskih gradova, a u prethodnom periodu u Crnoj Gori je boravio i značajan broj studijskih grupa medija i turoperatora iz te zemlje.

“Uzimajući u obzir broj turista iz Rusije i njihovu aktivnost na društvenim mrežama na kojima su svojim fotografijama, video zapisima i komentarima izrazili zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori, možemo zaključiti da negativna kampanja nije imala značajan uticaj na posjetu i da ruski turisti i dalje prepoznaju Crnu Goru kao destinaciju koju rado posjećuju”, rekao je Radulović.

On je dodao da su ruski turisti među najbrojnijim u Crnoj Gori već dugi niz godina i da joj se iznova vraćaju.

“Oni su za nas poželjni i dobrodošli gosti, koji su prema svim našim istraživanjima veoma zadovljni ponudom i osjećaju se sigurno i bezbjedno, i tu se ništa nije promijenilo”, naveo je Radulović.

On je saopštio da Ministarstvo i Nacionalna turistička organizacija (NTO) konstantno rade na promociji Crne Gore kao turističke destinacije kroz medijske i kampanje na društvenim mrežama, nastupe na sajmovima i konferencijama, organizaciju studijskih posjeta turoperatora i stranih medija.

U promotivnim kampanjama zastupljeni su svi djelovi Crne Gore i svi segmenti ponude koji su značajni za emitivno tržište na kojem se obavlja promocija.

“Značajne aktivnosti usmjerene su na promociju digitalnim medijskim kanalima i na društvenim mrežama, što nam omogućava da dopremo do što većeg broja turista. Online kampanja se sprovodi na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter, na kojima zvanični nalozi NTO imaju veliki broj pratilaca i na kojima turisti koji posjete Crnu Goru prenose iskustva kroz fotografije i video zapise”, rekao je Radulović.

On je dodao da je u toku izrada strateškog marketing plana, čiji je cilj da, kroz detaljnu analizu turističkog proizvoda, marketing koncepta i globalnih trendova, definiše ciljeve, principe i mehanizme kontinuiranog marketinškog djelovanja u narednom periodu.

Bonus video: