Potrošnja energije smanjena 49 odsto

„Tehničkim monitoringom i evaluacijom utvrđuju se ostvarene energetske uštede, koje služe da bi se energetski kvantifikovali rezultati projekata", ukazuju iz Ministarstva
2 komentar(a)
Solarni paneli, Foto: Shutterstock
Solarni paneli, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.07.2017. 10:02h

Ministarstvo ekonomije je u energetsku adaptaciju 43 objekta u Crnoj Gori uložilo oko 34,5 miliona eura, od čega u 39 objekata u kojima je izvršen monitoring, godišnja potrošnja energije je smanjena za oko 49 odsto, nakon primjene mjera energetske efikasnosti.

Projektom Energetska efikasnost u Crnoj Gori (MEEP) do 2020. godine planirano je da u državi ukupno bude 53 energetski adaptirana objekta sa vrijednošću rekonstrukcije od 46,5 miliona eura.

Ti projekti realizuju se na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj od 2009. godine i Programom energetske efikasnosti u javnim zgradama, faze I i II (EEPPB), koji se sprovodi na osnovu kredita i finansijskog ugovora sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW).

Iz Ministarstva ekonomije sopšteno je da, u cilju verifikacije do sada realizovanih aktivnosti, u okviru ta dva programa sprovode se tehnički i socijalni monitoring i evaluacija.

„Tehničkim monitoringom i evaluacijom utvrđuju se ostvarene energetske uštede, koje služe da bi se energetski kvantifikovali rezultati projekata", ukazuju iz Ministarstva.

Oni podsjećaju da su tehnički monitoring i evaluacija do sada sprovedeni u 39 objekata, od kojih u 28 škola, dva studentska doma i devet bolnica, koji su rekonstruisani i za koje postoje podaci o potrošnji energenata za bar jednu grejnu sezonu.

Podaci kazuju da je ukupna ostvarena godišnja ušteda energije u tim objektima 15.528.648 kilovatsati(kWh), odnosno potrošnja energije je nakon primjene mjera energetske efikasnosti smanjenja za oko 49 odsto. Procijenjeno je i godišnje smanjenje emisije CO2 i ono iznosi 5.576 t.

Iz Ministarstva navode da se „socijalnim monitoringom i evaluacijom utvrđuju subjektivna percepcija krajnjih korisnika o zadovoljstvu unutrašnjim komforom“.

„Preliminarni rezultati socijalnog monitoringa u okviru MEEP projekta, sprovedenog na uzorku od sedam objekata, tri bolnice i četiri škole, kojim je obuhvaćeno 840 korisnika, pokazuju da su aktivnosti na implementaciji mjera energetske efikasnosti značajno uticale na povećanje zadovoljstva korisnika objekata unutrašnjim komforom, odnosno uslovima boravka i rada u objektima“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ukazuju da je „zadovoljstvo korisnika nakon primjena mjera energetske efikasnosti povećano na više od 90 odsto“ i navode da su u toku aktivnosti na sprovođenju socijalnog monitoringa i evaluacije na četiri zdravstvena objekta, a da će rezultati monitoringa biti poznati tokom prvog kvartala sljedeće godine.

„ Navedeni podaci potvrđuju uspješnu realizaciju projekata u oblasti energetske efikasnosti koji su namijenjeni javnim objektima, kao i njihove višestruke pozitivne efekte. Potvrđuju činjenicu da Ministarstvo ekonomije, pored energetskih ušteda, vodi računa i o socijalnoj komponenti projekata koje sprovodi“, navodi se u saopštenju.

Prema njihovoj ocjeni, uspjeh u realizaciji projekata ogleda se i u pozitivnim izvjestajima Energetske zajednice, kao i činjenici da, iako smo najmanja zemlja u regionu, imamo najviše rekosntruisanih objekata.

„Prilikom tumačenja rezultata sprovedenih projekata, važno je napomenuti da energetska efikasnost nije štednja, već optimalno korišćenje energije sa unapređenjem životnog standarda, uz zaštitu prirode i ekonomski razvoj, kroz ulaganje u primjenu resursa koji doprinose energetskoj efikasnosti“, ukazuju iz Ministarstva ekonomije.

Oni dodaju da rezultati tih projekata imaju višestruke pozitivne efekte, koji nesumnjivo svjedoče o njihovoj svrsishodnosti.

Bonus video: