Preuzeti zvanični podaci o dugu IBM-a i Atlasa prema IRF-u

Kako nijesu odgovorili o mogućoj šteti, “Vijestima” je preostalo samo da koriste podatke iz izvještaja revizora i registra zaloga
594 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: IRF
Ilustracija, Foto: IRF

Povodom odgovora Investiciono-razvojnog fonda u tekstu “IRF: Naplatićemo sav dug od Atlasa i IBM-a” u kojem su saopštili da su u tekstu “Zbog Atlasa i IBM-a, šteta za IRF od najmanje deset miliona eura” navedene neistine i da je riječ o “zlonamjernom pisanju”, “Vijesti” pojašnjavaju da su poslali pitanja IRF-u i da su koristile zvanične informacije iz revizorskih izvještaja za dvije banke i izvoda iz registra zaloga.

“Vijesti” su, zbog krize u ove dvije banke, pitale IRF o kreditima i zalozima i drugim poslovima koje ima sa njima i da li zbog tih poslova ovaj državni fond može pretrpjeti finansijsku štetu. Iz IRF-a je samo potvrđeno da sa njima imaju poslove, ne navodeći iznose, i da “o eventualnim posljedicama tih plasmana, u ovom trenutku, nemamo informacija”.

Kako nijesu odgovorili o mogućoj šteti, “Vijestima” je preostalo samo da koriste podatke iz izvještaja revizora i registra zaloga.

Iz izvještaja revizora Invest banke Montenegro, koja je u međuvremenu otišla u stečaj, se može vidjeti da njihove obaveze prema IRF-u, koje dospijevaju od 2019. godine, iznose 2,2 miliona eura. U takvom izvještaju za Atlas banku se navodi da obaveze ove banke na dan 31. decembar 2017. godine iznose 8,49 miliona eura.

Iz IRF-a u reagovanju navode da oni sada od Atlas banke potražuju 2,97 miliona eura, a od IBM-a 668 hiljada eura i da će i te iznose sigurno naplatiti. Nijesu naveli kako su dugovi smanjeni od Atlas banke za pet i po miliona eura i od IBM-a za 1,6 miliona, da li su te iznose naplatili u novcu, nekretninama ili kroz preuzimanje brojnih zaloga. To će svakako biti pitani.

Bonus video: