Port of Adria: Poštujemo regulativu i međunarodnu praksu

“Naše poslovanje predmet je redovnog izvještavanja i višestrukih kontrola”
54 pregleda 1 komentar(a)
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Port of Adria, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 01.07.2017. 16:10h

Predstavnici kompanije Port of Adria reagovali su na navode poslanice SDP-a Draginje Vuksanović i sindikata preduzeća koji su juče objavljeni u okviru tekstu “Sporni bilans je od prije privatizacije”:

“Izvještaj nezavisnog revizora nije ukazao na 'nepravilnosti u poslovanju kompanije Port of Adria', niti da kompanija 'kontinuirano lažira finansijske izvještaje'. Ovakve interpretacije utiču na dezinformisanje crnogorske javnosti i nanose štetu kompaniji Port of Adria.

Radi pravilnog informisanja crnogorske javnosti, još jednom želimo da istaknemo da je revizor dao negativno mišljenje isključivo zbog precijenjene vrijednosti osnovnih sredstava, koja potiče iz perioda prije privatizacije. Podsjećamo da je posljednja procjena imovine rađena 2002. godine za cijelu Luku Bar, a da je usklađena sa tržišnim vrijednostima 2008. godine, neposredno pred formiranje tadašnjeg AD Kontejnerski terminal i generalni tereti. U strukturi osnovnih sredstava kompanije u 2016. godini, 9,6% se odnosi na zemljište, 80,4% na građevinske objekte i skladišta, i 6,7% na opremu, dok su 3,3% bile investicije u toku. Ništa u djelovanju novog menadžmenta nije uticalo na obezvređene imovine - naprotiv, oprema koja može da se koristi je reparirana i redovno se održava, dok je vrijednost građevinskih objekata i skladišta pod uticajem trendova na tržištu nekretnina.

Kategorija odloženih poreza je obračunska kategorija i ne utiče na stvarnu obavezu za porez prema državi na kraju obračunske godine. Kompanija tačno i pravovremeno obračunava poreske obaveze prema državi i uredno ih izmiruje. Drugi razlog za negativno mišljenje su vrijednosti neusaglašenih potraživanja, odnosno obaveza sa AD Luka Bar iznose 165.732 eura i 22.357 eura, respektivno, koji su predmet kontinuirane komunikacije između dvije kompanije.

Port of Adria AD dio je Global Ports Holdinga, kompanije koja je listirana na Istanbulskoj berzi i čiji je jedan od akcionara Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj. Naše poslovanje predmet je redovnog izvještavanja i višestrukih kontrola, i sve potvrđuju da Port of Adria u svom poslovanju poštuje ne samo crnogorske zakone, već i najbolju međunarodnu praksu.

Ovim saopštenjem zaključujemo komentarisanje revizorskog izvještaja u medijma. Sve zainteresovane za dobro kompanije Port of Adria AD i njenih zaposlenih pozivamo da nas posjete i u direktnoj komunikaciji dobiju željene informacije i pojašnjenja”.

Bonus video: