Evropska investiciona banka odobrila IRF-u još 150 miliona eura

Kako se navodi, prva tranša kredita, u iznosu od 100 miliona eura, namijenjena za podršku i podsticaj razvoja sektora malih i srednjih preduzeća (MSP) u Crnoj Gori i za otvaranje novih radnih mjesta
474 pregleda 2 komentar(a)
IRF, EIB, Foto: IRF
IRF, EIB, Foto: IRF
Ažurirano: 04.07.2018. 14:16h

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Investiciono razvojnom fondu (IRF) novih 150 miliona eura, čija će sredstva biti realizovana kroz dvije tranše - od 100 miliona i od 50 miliona eura.

Kako je saopšteno iz IRF-a, ugovor za prvu tranšu potpisali su danas u Beču predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević i generalni direktor EIB-a, Luca Lazzaroli, u okviru Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Kako se navodi, prva tranša kredita, u iznosu od 100 miliona eura, namijenjena za podršku i podsticaj razvoja sektora malih i srednjih preduzeća (MSP) u Crnoj Gori i za otvaranje novih radnih mjesta.

Vukčević je kazao da taj kreditni aranžman predstavlja posebnu važnost za razvoj MSP-a, ali i ukupnog ekonomskog razvoja Crne Gore.

„To je četvrti ugovor između IRF-a i EIB-a. I u narednom periodu IRF će uspješno sarađivati sa EIB-om, sa kojom saradnja u kontinuitetu traje još od 2012. godine”, saopštio je Vukčević.

Lazzaroli je kazao da su MSP važni pokretači ekonomskog rasta i inovacija na Zapadnom Balkanu, i da je upravo malim preduzećima potrebna veća podrška za dugoročno finansiranje, gdje su prepreke često povezane sa visokim zahtjevima kolaterala.

„Takođe, postoji potreba za boljim opcijama finansiranja za mikropreduzeća i start-up preduzeća, i EIB upravo obezbjeđuje finansiranje MSP putem zajmova, garancija, privatnog kapitala i drugih finansijskih instrumenata", naveo je Lazzaroli.

Iz IRF-a su kazali da je potpisivanje ugovora između te dvije institucije još jedna potvrda strateškog partnerstva koje EIB ima sa Fondom.

„Realizacijom ovog ugovora EIB je obezbijedio dodatne stimulanse za otvaranje novih radnih mjesta koja su namijenjena mladima u vidu smanjenja kamatne stope u iznosu od 0,2 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: