Skupština usvojila rebalans budžeta i izmjene više zakona: Smanjene zarade funkcionerima

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević rebalans je nazvao “tehničkim” zbog nove uredbe o načinu rada državne uprave
75 pregleda 1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.06.2017. 18:30h

Skupština je juče usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je usaglašena nova organizacija državne uprave, a iznos planiranih prihoda povećan za osam miliona eura zbog naplate zaostalog poreskog duga u skladu sa Zakonom o reprogramu duga.

Ti prihodi biće uvršteni u budžetsku rezervu, a koristiće se za “nepredviđene izdatke i realizaciju zaključaka Vlade”.

Pomoćnik ministra finansija Nikola Vukićević rebalans je nazvao “tehničkim” zbog nove uredbe o načinu rada državne uprave.

“Određene potrošačke jedinice koje su bile samostalne sada prelaze u druge potrošačke jedinice. Zavod za intelektualnu svojinu prelazi u Ministarstvo ekonomije, Direkcija za javne radove i Agencija za zaštitu životne sredine u Ministarstvo turizma, dok su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo javne uprave preuzeli Kancelariju za borbu protiv trgovine ljudima i Kancelariju za saradnju sa nevladinim sektorom,” kazao je Vukićević.

Usvojene su i izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se funkcionerima u A, B i C grupama smanjuje šest odsto. Zarade će biti smanjene od 1. jula, a budžet će uštedjeti 1,7 miliona eura.

Poslanici vladajuće koalicije (opozicija nije prisustvovala) su usvojili i izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama čiji je cilj, kako je objasnio ministar finansija Darko Radunović eliminisanje biznis barijera.

Novina je da Zakon ne važi za preduzeća koja obavljaju komercijalnu i industrijsku djelatnost. To znači da najveće crnogorske državne kompanije, koje na godišnjem nivou imaju najvrednije nabavke kao što su Elektroprivreda, Plantaže, hotelska preduzeća, a gdje je proteklih godina bio evidentiran veliki broj nezakonitosti na tenderima, više neće biti ima obavezu da primjenjuju zakon. Kada nova rješenja stupe na snagu, Uprava za javne nabavke treba da ažurira listu obveznika koji primjenjuju zakon.

Bonus video: