Vuksanović: Kompaniju Port of Adria vratiti Luci Bar i državi

Zbog izvještaja revizora, SDP traži od nadležnih državnih organa da hitno utvrde kako je i čijom odgovornošću došlo do gubitka od 26 miliona eura i da li u objavljivanju lažiranog finansijskog izvještaja postoje elementi krivičnih djela
52 pregleda 3 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Draginja Vuksanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 30.06.2017. 06:38h

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović kazala je da izvještaj revizora o utvrđenim nepravilnostima u poslovanju Port of Adria, pravno valjani dokaz za sve tvrdnje koje je SDP do sada iznijela i da ih to nije iznenadilo, kao i da treba raskinuti ugovor i kompaniju vratiti Luci Bar i državi.

Revizorska kuća Deloitte dala je negativno mišljenje na izvještaj o poslovanju kompanije Port of Adria, bivšeg Kontejnerskog terminala i generalnih tereta čiji je većinski paket prije četiri godine od države kupila turska kompanija Global ports.

“Ovaj negativan izvještaj nije samo dokaz neprofesionalnog odnosa ove kompanije prema svojim obavezama iz ugovora, a koje se tiču poslovanja i odnosa prema Sindikatu i radnicima, već otkriva kontinuirano lažiranje finansijskih izvještaja koje je ova kompanija predstavila građanima i sveukupnoj javnosti Crne Gore. Izvještaj nezavisnog revizora je i dokaz da nadležni državni organi, Vlada, Ministarstvo saobraćaja, Komisija za privatizaciju, Komisija za koncesije i Lučka uprava nisu ispunile zakonom utvrđene obaveze kontrole i podnošenja izvještaja o poslovanju Port of Adria. Praćenje i kontrola poslovanja i podnošenje izvještaja na dnevnoj osnovi je predviđena i kao ugovorna obaveza Lučke uprave na osnovu Ugovora o koncesiji”, kazala je Vuksanovićeva navodeći da je povodom ovoga tada uputila zvaničan dopis Ministarstvu saobraćaja ali da još nije dobila odgovor.

Zbog izvještaja revizora, SDP traži od nadležnih državnih organa da hitno utvrde kako je i čijom odgovornošću došlo do gubitka od 26 miliona eura i da li u objavljivanju lažiranog finansijskog izvještaja postoje elementi krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti.

“Tražimo da se utvrdi odgovornost onih koji su svojim nečinjenjem zlopotrijebili svoj položaj jer nijesu ispunili zakonom i ugovorom utvrđenu obavezu praćenja i kontrole poslovanja Port of Adria, sa obavezom podnošenja izvještaja na dnevnoj osnovi, a za to primaju platu i visoke naknade iz budžeta države koji finansiraju građani”, navela je Vuksanović.

SDP traži i da se raskine ugovor, nadoknadi šteta kompaniji i zaposlenima, kao i da se Kontejnerski terminali i generalni tereti vrate u vlasništvo Luke Bar i Države Crne Gore.

“Ovaj izvještaj je i pokazatelj kakav je odnos DPS-a prema državnim resursima. Cilj privatizacija koje sprovodi DPS nije povećanje zaposlenih, povećanje prihoda i naplata poreza u budžet građana, već davanje imovine građana u bescjenje, pronalaženje lažnih investitora sa pozajmljenim imenima iza kojih se kriju tajkuni, koji se na beskrupulozan način poigravaju sa sudbinama radnika, njihovih porodica i dobrima koja su gradili naši prađedovi, đedovi i očevi. Summa summarum, to je politika rasprodaje državnih i resursa građana, otimačine i prikrivanje kriminalaca koji državi ne plaćaju i što je još gore, duguju preko 700 miliona eura poreza”, kazala je Vuksanovićeva, navodeći da je SDP zadovoljna što je spriječila da i Luka Bar doživi istu sudbinu kao Port of Adria, kao i da obećavaju da će građanima vratiti oteto i da će pravnim putem donijeti odluke kojima se poništavaju sve štetne privatizacije.

Bonus video: