Dijele dividendu od 10 centi po akciji, mali vlasnici priželjkuju da im ponude otkup dionica

“Mišljenja sam da bi CT što prije trebao ući u program otkupa sopstvenih akcija, koje su nevjerovatno jeftine na nivou od svega dva puta EBITDA (profit prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija). Na taj način bi se kroz smanjenje broja akcija, omogućio dugoročni rast zarade po akciji”, smatra predstavnik pet odsto malih akcionara Tripko Krgović
559 pregleda 0 komentar(a)
Telekom sjednica, Foto: Crnogorski Telekom
Telekom sjednica, Foto: Crnogorski Telekom
Ažurirano: 30.05.2018. 14:56h

Skupština akcionara Crnogorskog Telekoma (CT) na danas održanoj redovnoj skupštini akcionara donijela je odluku o raspodjeli dividende akcionarima u iznosu 4.727.394, ili 10 centi po akciji.

Crnogorski Telekom je u finansijskoj 2017. godini ostvario neto dobit u iznosu od 5,131.373 eura. Iznos od 4.727.394 eura biće isplaćen akcionarima, dok će dio dobiti u iznosu od 403.979 eura biti zadržan kao neraspoeđena dobit.

Izvršni direktor Nikola Ljušev je konstatovao da kompanija bez obzira na veoma konkurentno crnogorsko telekomunikaciono tržište, dugo godina i dalje jedini telekomunikacioni operator čije se akcije nalaze na berzi, te da je u prethodnom periodu isplaćen veliki iznos dividende.

On je istakao da je menadžment Crnogorskog Telekoma posvećen i postavlja sebi kao cilj da se nastavi sa dobrim poslovnim rezultatima i saglasno tome se ubuduće zalaže za isplatu dividendi u iznosu ne manjem od 50 odsto godišnjeg neto profita.

“To je veoma ambiciozno imajući u vidu nivo potrebnih investicija kako bi se održala konkurentnost na tržištu telekomunikacija u Crnoj Gori”, saopštio je Ljušev.

Većinsko vlasništvo na CT-om (76,52 odsto) prošle godine je od Mađar Telekoma preuzeo Hrvatski Telekom, odnosno zagrebačko društvo HT holding.

Predstavnik malih dioničara Tripko Krgović, koji je zastupao interese vlasnika pet odsto akcija CT-a izjavio je “Vijestima” da je “uvjeren da će većinski vlasnik i menadžment poraditi na odnosu prema manjinskim akcionarima” i da idu “ka ponovnom uspostavljanju dobrih odnosa”.

“Mišljenja sam da bi CT što prije trebao ući u program otkupa sopstvenih akcija, koje su nevjerovatno jeftine na nivou od svega dva puta EBITDA (profit prije nego što se oduzme kamata, porez na dobit i amortizacija). Na taj način bi se kroz smanjenje broja akcija, omogućio dugoročni rast zarade po akciji”, smatra Krgović.

Oko ove inicijative menadžment CT-a se juče nije izjašnjavao već je to ostavio kao otvoreno pitanje.

Poslije perioda u kojem su investitori bili prilično neaktivni, ove godine su se, kako je napomenuo Krgović, organizovali oko Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) i okupili oko 10 odsto vlasništva Telekoma.

Za nezavisnog revizora kompanije za 2018. godinu skupština akcionara izabrala je revizorsko preduzeće PricewaterhouseCoopers.

U novi Odbor direktora CT izabrani su: Siniša Đuranović, Marc Stehle, Nataša Rapaić, Saša Kramar, Balša Čavlović (predstavnik malih akcionara).

Akcija na berzi pala na 1,38 eura

Uz simboličan promet od oko 830 eura i prodaju 600 akcija Crnogorskog Telekoma, prosječna vrijednost akcije ove kompanije danas je izgubila na Montenegroberzi dodatnih pet odsto i spustila se na prosječni nivo od oko 1,38 eura.

Gledajući istorijske podatke tolika prosječna cijena dionice telekomunikacione kompanije posljednji put je bila na berzi prije više od 14 godina, u martu 2004.

Bonus video: