Akcionari tvrde: Prodaja "Vunka" namještena

Oni smatraju da je povlašćeni kupac po povlašćenim cijenama kupio imovinu pod opterećenjem i dobio priliku da je prodaje u parcelama po tržišnim cijenama, koje su mnogostruko veće od početne cijene iz oglasa
103 pregleda 2 komentar(a)
vunko._2, Foto: S.PRELEVIĆ
vunko._2, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 28.06.2017. 17:35h

Akcionari koji posjeduju više od četrdeset odsto vlasništva u AD "Vunko" podnijeli su prigovor na prodaju nekretnina tog preduzeća u stečaju, nakon što je imovina prije par dana u Privrednom sudu prodata za 2.250.000 eura.

U saopštenju dostavljenom medijima stoji da je stečajni upravnik Radojica Grba oglasio javno nadmetanje za prodaju imovine AD ’’Vunko’’ u stečaju sa početnom licitacionom cijenom od 2.250.000 eura, a da u informaciji stečajnog upravnika nema detaljnog opisa imovine koja se prodaje što je u direktnoj suprotnosti sa Zakonom.

„Analizom raspisanog oglasa kao jedini, nameće se zaključak, da stečajna administarcija želi da smanji broj kupaca što je direktno na štetu stečajne mase. Očigledno je da bi se prodajom određenog zemljišta nakon parcelizacije i rješavanja problema zabilježbe po osnovu restitucije povećao broj kupaca a time i mogućnost da se javnim nadmetanjem ostvari veća cijena, što bi bilo u interesu stečajne mase“; navodi se u saopštenju vlasnika kapitala koji posjeduju više do 40 odsto“, navodi se u saopštenju koje su potpisali akcionari Velibor Kljajević i Rešad Hadžajlić.

Ovi akcionari tvrde da iako je poznato da je izvršena parcelizacija u AD Vunko u stečaju, stečajna administracija je u vrlo kratkom roku nakon parcelizacije, raspisala oglas za prodaju imovine u komadu, kako bi povlašćeni kupac po povlašćenim cijenama kupio imovinu koja je pod opterećenjem i dobio priliku da tu imovinu prodaje u parcelama po tržišnim cijenama, koje su mnogostruko veće od početne cijene iz oglasa i time ostvari enormne razlike u cijeni, a sve na teret stečajne mase odnosno.

„Analizom ovih postupaka između stečajne administracije i kupca, nameće se zaključak da u ovakvoj kupovini mogu da učestvuju jedino kupci koji imaju povlašćene informacije o tome kako će se ovi problemi riješiti u AD Vunko - u stečaju i isti su suprotni Zakonu o insloventnosti privrednih društava koji ove kontakte definiše kao dosluh a pravna teorija i praksa kao čin korupcije“, kaže se u saopštenju i dodaje da je početna cijena zemljišta koja je bila predmet prodaje od strane stečajnog upravnika određena prenisko.

Vunko se nalazi na katstarskoj parceli čija ukupna površina iznosi 106.000 metara kvadratnih a od toga 36.000 metara kvadratnih je pod objektima.

Vrijednost po kojoj je raspisana licitacija nekretnina AD Vunko u stečaju, nad kojima nijesu riješeni imovinsko pravni odnosi je 20 eura po metru kvadratnom iako je poznato da se cijena nekretnina u industrijskoj zoni kreće u prosjeku od 150 - 200 eura po metru kvadratnom.

„Broj od 23 licitacije stečajni upravnik koristi kao pokriće za svoje nezakonite radnje.

Mnoge od ovih licitacija je sud poništio kao nezakonite a stečajni upravnik na svakoj sledećoj licitaciji umanjivao vrijednost imovine za 10 % bez obzira što je ta licitacija poništena a uz to je pod opterećenjem. Prema našim saznanjima AD Vunko u stečaju je do sada naplatio prodajom nekretnina,poslovnih prostora,mašina,opreme i prihoda koje je imao po osnovu izdavanja saglasnosti za otkup stanova i izdavanja poslovnih prostora, više od 4,5 miliona eura“, tvrde akcionari.

Oni su od stečajnog upravnika tražili da im dostavi spisak prodate imovine, prenesene ili otuđene na drugi način, sipsak gotovinskih izdataka i rashoda, stanje na banskovnom računu i spisak angažovanih stručnjaka i tarife po kojim su plaćani.

Bonus video: