Boravište za plovila u Tivtu: Za vikend leglo 2.525 eura od 53 jahte

Taksa je prihod TO opštine na čijoj je teritoriji jahta obavila administrativnu proceduru prelaska državne granice
112 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Porto Montenegro, Foto: Porto Montenegro
Ažurirano: 27.06.2017. 19:15h

Rekordnih 2.525 eura na ime boravišne takse za plovila, za vikend je naplaćeno od 53 jahte koje su uplovile u Tivat.

Direktorica Turističke organizacije (TO) Tivat Gabrijela Glavočić saopštila je da se povećala naplata boravišne takse za jahte i da se, na osnovu podataka zabilježenih od petka do nedjelje, može reći da je sezona za TO počela i u tom dijelu naplate.

“Zadovoljni smo zabilježenim povećanjem i vjerujemo da će ova naplata kako sezona bude odmicala, bilježiti samo ekspanzivan rast”, rekla je juče ona.

TO Tivat boravišnu taksu za jahte naplaćuje preko svog predstavnika koji je svakodnevno prisutan u prostorijama graničnog prelaza u marini Porto Montenegro, odnosno u tivatskoj ispostavi Lučke kapetanije Kotor.

TO je naplatu dadžbine počela krajem prošle godine, shodno Zakonu o boravišnoj taksi za plovne objekte koji propisuje da je svaki strani brod ili jahta sa ležajevima u obavezi da je plati.

Visina takse zavisi od vremenskog perioda boravka u Crnoj Gori i od dužine plovila i kreće se od 5 eura za jahtu dužine do sedam metara koja ostaje sedam dana, do maksimalnih 120 eura za brod dužine više od 20 metara koji se zadržava do godinu dana.

Taksa je prihod TO opštine na čijoj je teritoriji jahta obavila administrativnu proceduru prelaska državne granice.

Među jahtama koje su minulog vikenda uplovile u Tivat je i jedan od najvećih brodova koji je do sada ovog ljeta pohodio marinu Porto Montenegro - 101 metar duga superjahta „Idynasty“ koja plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva. Stigle su i 43 metra dugačka “Eclipse“ i “Coral Ocean“ od 72 metra. Iz Italije je juče poslijepodne stigla i 106 metara dugačka superjahta „Amadea“ koja vije zastavu Kajmanskih ostrva i 49 metara duga „Deja Too“.

Bonus video: