Prioritetno 57 projekata

Procijenjena vrijednost projekata na listi pet milijardi eura
54 pregleda 0 komentar(a)
Vlada CG, Foto: Gov.me
Vlada CG, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.06.2017. 18:25h

Nacionalna investiciona komisija (NIK) usvojila je juče ažuriranu Jedinstvenu listu prioritetnih infrastrukturnih projekata procijenjene vrijednosti oko pet milijardi eura.

Iz Vlade je saopšteno da ažurirana lista sadrži 57 projekata iz pet sektora - energetike, saobraćaja, zaštite životne sredine, društvenih djelatnosti i ostale infrastrukture.

“Procijenjena vrijednost projekata koji se nalaze na listi, a sa čijom realizacijom će se započeti u periodu 2017-2025, iznosi približno pet milijardi eura. Ako se uzmu u obzir pojedinačni segmenti, onda je broj projekata obuhvaćenih listom 134. Lista je poslata Vladi na verifikaciju”, saopšteno je nakon sjednice Komisije kojom predsjedava premijer Duško Marković.

Marković je kazao da ova lista definiše razvojni interes Crne Gore.

Sada, dodao je on, kroz različite modele treba tražiti podršku za realizaciju utvrđenih prioritetnih projekata.

Kako je saopšteno, cilj je da se značajan iznos sredstava za realizaciju projekata obezbijedi kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO).

U tom kontekstu, Komisija je zadužila resorna ministarstva da ojačaju administrativne kapacitete i intenziviraju komunikaciju sa međunarodnim finansijskim institucijama u cilju adekvatne pripreme potencijalnih projekata za sufinansiranje infrastrakturnih ulaganja od strane ZIO.

Na sjednici je usvojen i polugodišnji Izvještaj o radu Komisije, a razgovarano je i o izazovima određenih infrastrukturnih projekata koje finansira EU.

Bonus video: