"Novi Prvoborac" više nema imovinu

Pravni zastupnik radnika Ranko Martinović je podsjetio da država Crna Gora je vlasnik 23 odsto akcija Novog Prvoborca, a da je njen predstavnik u odboru direktora “aminovao” sve odluke
241 pregleda 0 komentar(a)
Radnici Novi prvoboraac, Foto: Slavica Kosić
Radnici Novi prvoboraac, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 26.06.2017. 14:31h

Osnovni sud u Herceg Novom blokirao je račun AD „Novi Prvoborac“ da bi spriječio izigravanje potraživanja radnika. Ta mjera je donesena nakon što je sud izvršio uvid u četiri mjenice po 100 000 eura, kojima je izvršni direktor Ilija Vukelić pokušao da prebaci sredstva AD „Novi Prvoborac“ većinskom vlasniku firmi Mellie Investments sa Britanskih Djevičanskih ostrva. “Prethodno je Vukelić na istu firmu prenio nekretnine od preko 173 hiljade kvadrata zemlje i 10.000 kvadrata objekata putem “prebijanja” dijela duga prijavljenog u stečaju u iznosu od 2,1 milion eura, iako u Planu reorganizacije firme piše da se većinski vlasnik namiruje poslije svih povjerilaca”, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare punomoćnik bivših radnika advokat Jovan Pejović. Nakon ove posljednje transakcije Novi Prvoborac više nema imovinu u Herceg Novom.

Pejović je objasnio da su po Zakonu,članu 55 radnici u prvom isplatnom redu.Tvrdi i da je menagment Novog Prvoborca pozivao bivše radnike na pregovore ,kupujući na taj način vrijeme , dok je zakulisanim i nezakonitim radnjama prenosio imovinu i novac na firmu sa Britanskih Djevičanskih ostrva.

Podsjećamo da radnici Novog Prvoborca koji su 2008. godine nezakonito dobili otkaze ,koje su Osnovni pa onda Viši i Vrhovni suda Crne Gore poništili, devet godina, pokušavaju da dobiju njihove pare. Dio im je nakon sudske odluke, lani isplaćen, a sada bi trebalo da dobiju još oko 170 hiljada eura za prekovremeni rad i pripadajuće kamate. U toku je više parničnih postupaka koje su pokrenuli bivši radnici protiv ovog privrednog društva.

Pravni zastupnik radnika Ranko Martinović je podsjetio da država Crna Gora je vlasnik 23 odsto akcija Novog Prvoborca, a da je njen predstavnik u odboru direktora “aminovao” sve odluke , čak i one koje idu na štetu države. Upozorio je da jestečajni upravnik Ognjen Jovović, iako je bio dužan da brine o imovini Novog Prvoborca i o tome obavještava javnost , saopštavao samo “šture” podatke . Kao primjer takvog ponašanja naveo je da je bez objašnjenja u izvještaju naveo “prebijanje dugova” sa nekim od potražioca. “Cilj vlasnika AD Novi Prvoborac je da opljačkaju imovinu firme, a onda nestanu”, tvrdi Martinović.

Bivši sindikalni vođa Novog Prvoborca Zahid Hodžić sa gorčinom kaže da im u njihovom mukotrpnom putu do pravde, država ne samo što nije pomogla, već im je i odmogla. Bivši radnici Puniša Koprivica i Mirko Kočanović podsjetili su.

Radoje Laban je pojasnio da je sva imovina koja je na ime “prebijanja duga” prebačena firmi Mellie Investments sa Britanskih Djevičanskih ostrva procijenjena na oko 950 hiljada eura, a samo objekti čija je površina oko 10 hiljada kvadrata, medju kojima su bivši Samački hotel u Meljinama, upravna zgrada, radionice i drugi objekti vrijede preko milion eura. Prema računici bivših radnika kvadrat zemlje koja je je prenijeta na Mellie Investments na Kamenom vrijedi između 40 i 50 hiljada eura, a ovom “transakcijom” vrednovana je samo 40 centi.

Bivši radnici AD Novi Prvoborac i njihovi zastupnici kazali su da su o svemu obavijestili osnovog državno tužiovca u Herceg Novom, državnog i specijalnog tužioca, očekujući da zaustave nezakonitosti u AD Novi Prvoborac.

Imovina se rasprodavala u bescjenje

Nakon radničkih štrajkova, blokade računa, krivičnih prijava zaposlenih protiv rukovodstva firme, u AD Novi Prvoborac u novembru 2011. godine uveden stečaj, a potom je usvojen plan reorganizacije preduzeća kroz stečaj. Radnici su ranije kazali da je umjesto reorganizacije firme i pokretanja proizvodnje rasprodat dio imovine: mehanizacija i kamenolom. Planom reorganizacije imovina firme procijenjena na oko 16,5 miliona eura, a na tržištu je ponuđena za manje od 3, 9 miliona eura.

Menadžment, prema riječima advokata Pejovića, nije imao ovlašćenja da uzima kredite, posebno od misteriozinih firmi, i da putem hipoteka ustupa imovinu i one sada imaju pravo da se namire od prodaje imovine Novog Prvoborca.

Bonus video: