Poreska tvrdi da kontroliše, u praksi stotine sumnjivih firmi

Imena Siniše Maraša (51), Veselina Jovanovića (49), Izedina Dervanovića (62), Borisa Dvoržaka (45) i Milinka Velimirovića (64) pominju se u po pet blokiranih firmi
1295 pregleda 2 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock
novac, pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.08.2018. 13:30h

Iz Poreske uprave Crne Gore su saopštili da sa posebnom pažnjom prate osnivanje i poslovanje firmi povezanih lica, i da će odbiti prijavu za registraciju pravnom licu, čiji osnivač, preduzetnik ili fizičko lice već ima dospjele poreske obaveze.

„Vijesti“ su tokom ove sedmice u dva nastavka objavile imena ljudi koji se kao vlasnici, članovi uprave ili ovlašćena lica ponavljaju u šest i više nelikvidnih i blokiranih preduzeća. Namjerno guranje firme u stečaj da bi se izbjeglo plaćanje dugova je krivično djelo. Danas “Vijesti” objavljuju imena osoba koja se ponavljaju u četiri i pet blokiranih firmi.

Imena Siniše Maraša (51), Veselina Jovanovića (49), Izedina Dervanovića (62), Borisa Dvoržaka (45) i Milinka Velimirovića (64) pominju se u po pet blokiranih firmi, prema posljednjim dostupnim podacima u koje su „Vijesti“ imale uvid krajem jula.

Maraš se u pet blokiranih firmi ne navodi kao vlasnik nego samo jedno od ovlašćenih lica. To su firme W.B.S iz Petrovca za trgovinu na malo metalom, staklom i bojama, DOO “TAZ organizacija”, Forest food (trgovina cvijećem i sadnicama) i dvije građevinske firme u Budvi: Al Amar Co i Sinko Construction. Maraš je ovlašćeni zastupnik u još pet firmi čiji su vlasnici stranci i koje nisu u blokadi, a ima i svoju računovodstvenu agenciju “Maraš”.

Veselin Jovanović se navodi kao vlasnik ili suvlasnik u dvije trgovačke firme Cuca Commerce i Kanter, kao i tri taksi preduzeća “Gremok”, VIP Company i Tim & Jo Company. Svi su u blokadi.

Izedin Dervanović je vlasnik ili suvlasnik četiri blokurane trgovačke i uslužne firme: Piccadily, Carpe Diem, Lora Montenegro i DDC, kao i preduzeća za proizvodnju predmeta od papira Pistolato. U firmi Carpe Diem bivši partner Dervanoviću bio je poznati crnogorski funkcioner Goran Sito Rakočević. U okviru ove firme radio je i noćni klub “Nice Vice” u podgoričkoj Ulici slobode, gdje je menadžer bio Goranov sin Nikola Rakočević, sada poslanik u crnogorskom parlamentu.

Boris Dvoržak je ranije bio blizak poznatom berzanskom igraču Damjanu Hosti, a posljednju deceniju, ljudima koji su gazdovali blokiranim ZIF HLT fondom gdje je član Nadzornog odbora. Član borda je u HTP Berane i preduzeću Gumig, a jedan je od osnivača u trgovačkim preduzećima Euro Turist Gmbh i Slomont.

Milinko Velimirović je sekretar u AD Ultep iz Ulcinja, izvršni direktor firme za konsultanstske usluge „Zoraj“ u Podgorici, kao i jedno od ovlašćenih lica za tri dijela stranih firmi koje su se posredstvom svog društva u Crnoj Gori bavile građevinom: Monterra-Beograd u Budvi, 3D Consstruction-Beograd u Budvi, i Building Up Beograd u Tivtu. Sve ove firme su u blokadi, a Velimirović je direktor, ovlašćeni zastupnik ili osnivač i u sada aktivnim firmama Selecta, Grim Company, Pencepay, Multilink, Axa Monte i predstavništvu MetalSines Balkan iz Skoplja. Bio je i u upravi ugašene Nove Košute.

Glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović izjavila je „Vijestima“ da Poreska uprava u sklopu svojih aktivnosti analizira i sa posebnim interesovanjem prati osnivanje i poslovanje firmi sa povezanim licima kojim se smatraju lica između kojih postoje posebni odnosi koji mogu imati neposredan uticaj na uslove ili ekonomske rezultate transakcija između njih“.

Postupak kontrole, u ovom smislu, kako je dodala Damjanovićeva, „počinje od same registracije, tako da će poreski organ odbiti prijavu za registraciju pravnom licu, čiji osnivač - pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice ima dospjele, a neizmirene poreske obaveze nastale u vezi sa obavljanjem djelatnosti, kao i pravnom licu čiji je osnivač fizičko lice koje je istovremeno osnivač i drugog pravnog lica, koji ima neizmirenih poreskih obaveza u vezi sa obavljanjem djelatnosti“.

Drugi vid kontrole je, kako je dalje istakla Damjanovićeva, „kroz kontrolu podnošenja prijave poreza na dobit pravnih lica, na osnovu kojih podataka se može ustanoviti povezanost više poreskih obveznika“.

Praksa, ipak, pokazuje da stotine istih osoba ima po nekoliko firmi u blokadi.

Lica čija se imena pominju u četiri blokirane firme su: Nenad Mijović (54), Saša Jovetić (52), Davor Dokić (53), dr Mileta Govedarica (70), Dalibor Marković (47), Goran Mirjačić (65), Željko Zečević (52), Zoran Boljanović (59), Vladimir Radonjić(55), Vladisav Kostijerčević (36), Vlatko Aprcović (55), Pero Papan (51), Sandra Vukčević (46), Borislav Roganović (60), Svetlana Dapčević (50), Nenad Jovović (47), Džemal Škrijelj(55), Mihailo Velimirović (58), Predrag Ivanović (48), Dejan Petričević (59), Dragan Mitrović (58), Rašo Zoranić (65), Mile Kalezić (60), Tamara Jovanović (50), Toni Zapušek (49), Velimir Jovančević (54), Dragutin Novaković (58), Mario Matijević (41), Milan Mihailović (53), Blažo Dedić (61), Milorad Ražnatović (47), Velibor Kljajević (65), Ibro Šabović (58), Suzana Jovanović (48), Zoran Stojanović (49), Hajran Hot (69), Ranko Sekulović (60) itd.

Damjanović: Lion i Garača dužni povjeriocima, ne i za porez

Apsolutni rekorderi u broju blokiranih firmi u Crnoj Gori, čija se imena pominju, u njih desetak, Milan Garača i Rowlands Lion i Mark Stephen Pickering nijesu ostavili poreske obaveze prema državi već samo drugim povjeriocima, tvrde iz Poreske uprave.

Glavna poreska inspektorka, sopštila je da je Garač iz Srbije, dok je Rowlands Lion iz Ujedinjenog kraljevstva, a da se Mark Stephen Pickering ne pojavljuje u svojstvu vlasnika/odgovornog ili ovlašćenog lica.

Blokirane firme, u kojima su se pominjala imena navedenih lica pa i Pickeringa kao člana uprave, bavile su se uglavnom prodajom ili preprodajom nekretnina, sopstvenih i tuđih, i razradom građevinskih projekata. To su firme registrovane u Podgorici sa nazivima: Blue Wave Construction, Blue Wave Property Development, Citadela Construction, Citadela Property Development, Jadran Consttruction, Jadran Property Development, Maestral Constructon, Maestral Property Development, Mogren Construction i Mogren Property Development.

„U konkretnom slučaju tačno je da se radi o deset pravnih lica registrovanih kod Poreske uprave u kojima se pojavljuju lica iz vašeg pitanja. Međutim, na osnovu podataka sa kojim raspolaže poreski organ radi se o neaktivnim firmama, koje su osnovane 2007/2008. godine, a pomenuta lica se javljaju u svojstvu ovlašćenih lica u pravnim licima, koja su registrovana pod šifrom: djelatnost agencija za nekretnine, odnosno kupovina i prodaja vlastitih nekretnina“, navela je Damjanovićeva.

Osnivači ovih firmi su, kako je kazala glavna poreska inspektorka, strana pravna lica.

Bonus video: