Dakićevci nezadovoljni odgovorom iz Vlade: O isplati da pitaju Pavličić

Dakićevci su tražili od ministra finansija da ocijeni zakonitosti raspolaganja novcem koji je isplaćen za pet bivših radnika
3 komentar(a)
Dakićevci, Foto: Luka Zeković
Dakićevci, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.06.2017. 16:17h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara "Radoje Dakića" Milan Vukčević saopštio je "Vijestima" da im je iz Ministarstva finansija saopšteno da se za sve nedoumice, u vezi sa isplatom sudske presude za pet bivših radnika navedenog preduzeća, obrate Kancelariji zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Prethodno su iz ove NVO tražili od ministra finansija Darka Radunovića da sprovede finansijsku kontrolu i ocijeni zakonitosti raspolaganja finansijskim sredstvima koja su nedavno isplaćena za pet bivši radnika u skladu sa poravnanjem pred Sudom u Strazburu.

"Uputili su nas da se obratimo Valentini Pavličić, zastupniku države pred Sudom u Strazburu. Iako smo naveli konkretna imena i podatke koje smo naveli u dopisu, a u vezi toga kome je uplaćen novac, opet nas upućuju na Kancelariju zastupnika iako je jasno da se nalog za isplatu novca iz trezora može obaviti samo na osnovu kompletne dokumentacije", napomenuo je Vukčević.

Dakićevci koji su potražuju više od deceniju više od 50 miliona eura na ime neisplaćenih 77 mjesečnih zarada sa kamatama za oko 1.800 bivših radnika prigovaraju kancelariji pri Evropskom sudu, ali i svom advokatu iz kancelarije "Prelević" što su isplaćena potraživanja za pet bivših radnika, od kojih je jedan preminuo prije donošenja ove posljednje sudske presude.

Vukčević smatra da će time morati da se pozabavi posebna Vladina komisija za budžet jer "tu ima elemenata nečega što je kažnjivo po zakonu i što bi trebalo da se tjera po službenoj dužnosti".

On tvrdi da se radi o masovnom sistemskom kršenju prava radnika, iako je u štampi objavljeno suprotno.

"Iznenađeni smo takvim postupkom, a posebno postupanjem advokatske kancelarije 'Prelević' koja nas je zastupala u Strazburu i bila dužna da sve kijente jednako zastupa, a ne da izabere samo njih pet. Kada su ispostavljali troškove jednog izvršnog postupka u CG ista kancelarija je dobila akontaciju na ukupan broj radnika koji zastupa, a nakon prodaje hale Bravarske obrade uplaćeno im je 186 hiljada eura. Nijesu smijeli da vrše podjelu među radnicima i ovdje se radi o čistoj diskriminaciji", zaključio je Vukčević.

Bonus video: