Hrana pod većom lupom države

Trgovci prehrambrenim proizvodima moraće biti upisani u poseban registar, a otkup poljoprivrednih proizvoda i živih životinja moći će da se obavlja samo uz ugovor sa proizvođačem.
64 pregleda 3 komentar(a)
Vlada Crne Gore, sjednica Vlade, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, sjednica Vlade, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.06.2017. 13:25h

Vlada je usvojila Predlog zakona o tržištu poljoprivrednih proizvoda kojim se uređuju uslovi za stavljanje ovih proizvoda na tržište, moguće intervencije države u slučaju nestašica ili pada cijena i organizovanja proizvođača.

Zakon se odnosi na 29 vrsta proizvoda koji će se moći naći na tržištu ako ispunjavaju posebne standarde, koje će u narednih šest mjeseci pripremiti Ministarstvo poljoprivrede.

Trgovci prehrambrenim proizvodima moraće biti upisani u poseban registar. Otkup poljoprivrednih proizvoda i živih životinja moći će da se obavlja samo uz ugovor sa proizvođačem.

U slučaju pada cijena ispod tržišnih, Vlada će moći otkupiti tržišne viškove ali se to odnosi samo na pšenicu, ječam, kukuruz i svježe ili rashlađeno goveđe meso od životinja starijih od osam mjeseci.

U slučaju poremećaja na tržištu Vlada će moći da pomogne u troškovima skladištenja viška proizvoda a to može biti: maslinovo ulje, svježe ili rashlađeno goveđe meso, svježe svinjsko, jagnjeće, ovčje i kozje meso i sir.

Jedna od novih mjera je da će država pomoći da djeca u vrtićima i školama dobiju domaće kvalitetno voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode radi poboljšanja prehrambenih navika djece predškolskog i školskog uzrasta. Subvencije od države dobili bi proizvođači i distributeri ovih proizvoda, ali je predviđeno da zakon počinje da važi od 2020.

Uslove o stavljanju na tržište ovih proizvoda u zavosnosti od nadležnosti pratiće inspekcije za hranu, veterinarski, fitosanitarni i poljoprivredni inspektor. Kazne će iznositi od hiljadu do 20 hiljada eura.

Vlada je usvojila odluku o dodjeli uslovnih dotacija opštinama za ovu godinu od 198.000 eura. Opštini Mojkovac dobija 37.000, za pokriće dijela troškova izrade projektne dokumentacije pasarele na prostoru bivšeg jalovišta Rudnika olova i cinka i sanacije klizišta u Ambarinama, a Opštini Rožaje 53.000 za izgradnju pumpne stanice, rezervoara i vodovoda za naselje Šušteri. Opština Danilovgrad dobija 58.000 za unapređenje vodovodnog sistema Bandići-Komani, a prestonici Cetinje 50.000 za projekat održivog upravljanja prirodnim resursima Skadarskog jezera i rijeke Drim.

Vlada je predložila da se u novi odbor direktora Investiciono-razvojnog fonda izaberu dosadašnji članovi Zoran Vukčević (DPS) i Danilo Orlandić (SD), kao i da Jonuza Mujevića zamijeni Irfan Husović (BS).

U odbor direktora Luštice divelopment predložene su Nada Pavićević i Nina Vukotić.

U odbor Prekookeanske plovidbe Vlada predlaže Dušana Raičevića i Maju Mijušković, koji su i do sada bili članovi, i Elvira Bajramovića koji će zamijeniti Nedžiba Ibrašimovića.

Miladin Mitrović je ponovo predložen za člana odbora Marine Bar. Za bord Crnogorske plovidbe ponovo su predloženi Borislav Kašćelan, Snežana Đurković i Mersija Purišić. U bord Barske plovidbe predložen je Branislav Ćalić.

Vlada je juče imenovala tri državna sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma - Sašu Radulovića, Damira Davidovića i Rešada Nuhodžića.

Vlada je proslijedila Ulcinju kredit od pet miliona eura Evropske investicione banke za gradnju kanalizacione mreže u zoni Port Milene.

Usvojen je predlog master plana gasne transportne mreže, koji predstavlja pripremu za izradu sveobuhvatnog plana gasifikacije Crne Gore.

Azmont će za more i obalu Portonovog plaćati 40.442 eura

Razmotrena je informacija u vezi sa zaključivanjem Aneksa i Ugovora o dugoročnom zakupu morskog dobra zaključenog između Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom i Azmonta iz Herceg Novog, koji gradi rizort Portonovi u bivšoj Kasarni u Kumboru. Aneksom se, u skladu sa osnovnim ugovorom, od 8. februara ove godine, kao pete godine trajanja Ugovora, uvodi plaćanje godišnje naknade za korišćenje morskog dobra.

“Naknada za korišćenje morskog dobra za period od 8. februara ove godine do 8. februara 2018. iznosi 40.442 eura, plus PDV, odnosno 40 centi po kvadratnom metru akva prostora”, navedeno je u informaciji.

Usvojene su izmjene Plana privatizacije za 2017. godinu tako što se sa liste lokaliteta za turističku valorizaciju izuzima kompleks Šaskog jezera sa Vladimir ekonomijom budući da je u međuvremenu formirana posebna Komisija za valorizaciju državnog poljoprivrednog zemljišta.

Bonus video: