NA BERZI PRODAT PAKET AKCIJA NAFTNE KOMPANIJE

Slovenci kupili 9,8 odsto Jugopetrola

Slovenci su dionice kupili na aukciji od MIG-a i povezanih lica po prosječnoj cijeni od 13,5 eura po akciji ili za ukupno 5,78 miliona
190 pregleda 0 komentar(a)
Jugopetrol, pumpa, Foto: Vesko Belojević
Jugopetrol, pumpa, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.02.2019. 22:43h

Slovenački investitor, sakriven iza kastodi računa NLB banke kupio je juče na Montenegroberzi  oko 9,8 odsto akcija naftne kompanije Jugopetrol  za ukupno 5,78 miliona eura. 

Akcije su Slovenci kupili na aukciji od Društva za menadžment poslove i upravljanje nekretninama  MIG  i  povezanih lica po prosječnoj cijeni  od 13,5    eura po akciji, koja je bila početna, saznaju „Vijesti“ nezvanično iz nekoliko izvora domaćem na tržištu kapitala.

Predstavnici slovenačke KD grupe, koji već 16 godina većinski kontrolišu bivši privatizacioni fond MIG, a danas transformisano akcionarsko društvo, posljednjih nekoliko godina transakcije u Crnoj Gori su obavljali većinom posredstvom ofšor kompanija registrovanih na Kipru.

Izvor “Vijesti” navodi da iza čitavog juče obavljenog posla na berzi  stoje Slovenci   a to pokazuje to što je  pored angažovane slovenačke NLB banke,  broker kupca bio Global broker diler kojim godinama u Crnoj Gori gazduje Slovenac Saša Sajko.

Drugi pokazatelj u prilog ovoj tvrdnji da su Slovenci, u krajnjem, kupci ovog vrijednog paketa akcija Jugopetrola  je prošireni dnevni red predstojeće skupštine akcionara MIG-a, zakazane za 30. jun.  Planirano je da MIG kupi i stekne obveznice (dužničke hartije od vrijednosti) svog osnivača i emitenta KD Ljubljana, koji je nakon Masovne vaučerske privatizacije u Crnoj Gori prije 16 godina osnovao bivši fond MIG.

Direktor  MIG-a   Dragan Radusinović rekao je “Vijestima” uoči transakcije  da za akcije postoji interesovanje investitora iz Grčke, Slovenije i Crne Gore.

MIG je prošlu godinu završio sa  dobiti od 729.483, dok je 2015. imao gubitak od 3.181.969 eura.

Neraspoređena dobit je na kraju 2016. iznosila 42.714.592 eura, a akumulirani gubitak 104.858.105 eura. 

Na Montenegroberzi se juče trgovalo, inače, za ukupno 6,18 miliona eura.

Većinski vlasnik Jugopetrola sa 54,35 odsto akcija je grčki Helenik petroleum. Helenik je kupio većinski paket akcija Jugopetrola 2002. godine  za 65 miliona eura. Izostala je dokapitalizacija Jugopetrola, kojoj su se protivili predstavnici fondova zajedničkog ulaganja.

Preporučujemo za Vas