Veza sa Italijom daleko od zamišljene: Kabl zasad sa jednom žilom

Iz CGES-a kažu da su iz komunikacije sa Ternom uočili njenu namjeru da postepeno povećava snagu energetske veze
202 pregleda 6 komentar(a)
podvodni kabl, podmorski kabl, terna, CGES, Foto: Siniša Luković
podvodni kabl, podmorski kabl, terna, CGES, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.06.2017. 18:50h

Italijanska kompanija Terna do sada je položila jednu žilu podmorskog interkonektivnog kabla kapaciteta 500MW, odnosno jednu od ugovorene dvije žile i ovaj postupak ne prejudicira krajnji ishod projekta, rekli su iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

“Ističemo da je ugovoreni kapacitet podmorskog kabla, pa time i obaveza Terne - 1000MW. Znači, može se reći da položena žila kabla predstavlja prvu polovinu infrastrukture, koja će se u odgovarajućem roku kompletirati”, kazali su iz CGES-a odgovarajući na pitanja “Vijesti” da li je tačno da Terna nije ispunila svoj dio dogovora o postavljanju kabla od 1000 MW, odnosno položila je kabl od 500 MW.

Iz CGES-a pojašnjavaju da se ne radi o smanjivanju kapaciteta, već o namjeri fazne gradnje.

“Iz komunikacije sa Ternom uočava se namjera da se dinamika izgradnje ove infrastrukutre i postepenog povećanja snage harmonizuje sa razvojem ostalih segmenata energetike u regionu. Sa druge strane, takođe je poznato da je projekat podmorskog kabla prepoznat kao projekat od opšteg interesa za EU koji je kao takav neophodan da se realizuje, dok je projekat koji se izvodi na teritoriji Crne Gore dio Transbalkanskog koridora i predstavlja projekat od posebnog interesa za Energetsku zajednicu što pored značaja, jasno ukazuje da realizaciju ovih projekata prate kako institucije EU, tako i Energetska zajednica”, naveli su iz CGES-a.

Ugovor o povezivanju Italije i Crne Gore energetskim kablom potpisan je sredinom novembra 2010. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko milijardu eura, a završetak radova planiran je do kraja 2018. godine.

Projektom izgradnje podmorskog kabla sa pratećim infrastrukturama koji je vrlo kompleksan, planirano je polaganje podmorskog kabla u dužini od oko 400 km, kao i podzemnog kabla, izgradnju konvertorskih postrojenja na teritoriji Italije i Crne Gore, dok sa crnogorske strane projekat obuhvata izgradnju trafo-stanice i dalekovoda koji se prostire teritorijom cijele Crne Gore u dužini od preko 180 km. Ugovornu dokumentaciju, koja se odnosi na projekat, potpisali su: Terna Rete Eletrica Nazzionale s.p.a, Ministarstvo ekonomije i CGES.

Polaganje podmorskog energetskog kabla između Italije i Crne Gore u crnogorskom podmorju, završeno je početkom decembra.

CGES: Nećemo odustati od naših 200MW kapaciteta

Na pitanje da li će projekat kasniti i šta će crnogorska strana uraditi po tom pitanju, iz CGES-a su odgovorili da potpisnice ugovora Terna, Vlada Crne Gore i CGES pregovaraju o nizu pitanja kako bi pronašli rješenja prihvatljiva svima.

“Ono što je najvažnije Crna Gora će insistirati na dobijanju 200 MW kapaciteta i prihoda od zagušenja, što je bio i najvažniji inicijalni dogovor u ovom projektu”, saopšteno je iz CGES-a.

Bonus video: