Prihodi Tivta lani za 6,4 miliona veći od rashoda

Opština naplatila polovinu od planiranog iznosa za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, odnosno 1,59 miliona eura
96 pregleda 0 komentar(a)
Novac pare euro, Foto: Shutterstock
Novac pare euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2017. 18:48h

Opština Tivat lani je prihodovala ukupno 17,2 miliona eura, a potrošila 10,82 miliona eura.

To pokazuju podaci iz završnog računa budžeta za 2016. koji će se danas naći pred odbornicima.

Lokalna uprava lani je ostvarila oko milion eura manje prihoda od očekivanih 18,27 miliona eura, dok su ukupni izdaci dosegli tek nešto manje od 60 odsto planiranih.

Glavni uzrok za to je ponovna loša realizacija planiranih kapitalnih ulaganja.

Direkcija za investicije koja je raspolagala sa kapitalnim budžetom od 9,3 miliona eura, lani je uspjela da investira samo 2,42 miliona.

Izdaci za infrastrukturu od opšteg značaja planirani na iznos od 2,35 miliona realizovani su samo sa 4,45 odsto, jer je utrošeno nepunih 105.000 eura.

Opština je lani uspjela da naplati samo polovinu od planiranog iznosa za komunalno opremanje građevinskog zemljišta - od očekivanih 3,08 miliona, u gradsku kasu se slilo 1,59 miliona eura.

Da Opština ima problem da od pojedinih investitora naplati dažbinu, pokazuje i veliki nesrazmjer sa procentom naplate naknade za izgradnju regionalnog vodovodnog sistema, koju takođe plaćaju investitori.

Taj prihod planiran u iznosu od 80.000 eura, ostvaren je skoro 89 odsto.

Opština je lani značajno povećala prihode od poreza na nepokretnosti, pa je po tom osnovu u kasu leglo 4,22 miliona eura, skoro 21 odsto više od budžetom planiranih 3,5 miliona.

Dok relativno lako „dere“ građane porezom na nepokretnosti, a istovremeno kuburi sa naplatom dijela opštinskih prihoda koje trebaju da plate bogati investitori, administracija gradonačelnice Snežane Matijević (DPS) lani je značajno uvećala svoje administrativne troškove.

Iako nisu probili limite koje su sami sebi uvećali, opštinari su lani za zarade potrošili 1,12 miliona eura, skoro 19 odsto više nego godinu ranije.

Za „ostala lična primanja“ potrošeno je 16 odsto više novca nego 2015. godine, troškovi za materijal uvećani su za 16 odsto, a za usluge za 20 procenata.

Za plaćanje kamata na kredite lani je potrošeno 117,5 hiljada eura, čak 430 odsto više nego godinu ranije.

Revizorska kuća je na takav završni račun budžeta izrazila “mišljenje sa rezervom“.

Prema njihovom nalazu, Opština još neme precizan popis imovine, a što lokalni čelnici obećavaju već godinama.

Lokalna uprava Tivta nije ustanovila ni sistem kontrole visine ustupljenih prihoda, odnosno dijela novca koji treba da joj vrati država od poreza naplaćenih u Tivtu.

Bonus video: