Uprava optužuje radnike: Rasprodali zemlju i imovinu, ostavili dug

Dio zaposlenih ranije je podnio krivičnu prijavu protiv Bajića i Šiljka zbog navodnih zloupotreba
145 pregleda 0 komentar(a)
Doganje, Foto: Goran Malidžan
Doganje, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.06.2017. 19:13h

Predsjednik upravnog odbora Agro-kooperative “Doganje” Nikola Bajić, optužio je dio radnika, koji su protiv njega i izvršnog direktora Zorana Šiljka podnijeli krivičnu prijavu, da su odgovorni za težak položaj u kojem se nekadašnja zemljoradnička zadruga nalazi.

Bajić je u reagovanju na tekst objavljen u Vijestima pod naslovom “Šiljak i Bajić krčme imovinu zadruge”, kazao da radnici preko sudskog izvr šitelja rasprodaju osnovna sredstva firme, kako bi namirili zarade, iako, kako tvrdi već dvije godine ne dolaze na posao.

Dio zaposlenih i zadrugara u nekadašnjoj Zemljoradničkoj zadruzi a sada Agro-kooperativi „Doganje“, podnijeli su krivičnu prijavu protiv Bajića i Šiljka zbog navodnih zloupotreba službenog položaja.

U krivičnoj prijavi koju je, prema saznanjima radnika tužilaštvo u Pljevljima proslijedilo specijalnom tužiocu navodi se da postoji sumnja da njih dvojica imovinu i osnovna sredstva firme koriste za svoje lične interese.

“Nije tačno da imovinu i sredstva koristimo za lične potrebe. O kojoj imovini i sredstvima pričaju kada su sva osnovna sredstva prodali, traktore, kombajne i drugu opremu”, ističe Bajić.

Tvrdi i da je zadruga preregistrovana u Koperativu i sadašnje rukovodstvo izabrano u skladu sa zakonom.

“To potvrđuju i sva dokumentacija i institucije kojima su se žalili - Centralni registar privrednih subjekata, Ministarstvo finansija, Upravni sud, poljoprivredna inspekcija”, tvrdi Bajić.

Bajić ističe da magacin na Servanovcu nije pod hipotekom, kako tvrde zaposleni, za šta je dostavio i dokumentaciju iz katastra.

Tvrdi i da je odluku o prodaji i otpisu vozila donijela skupština jer su ih neki od radnika, potpisnika krivične prijave, potpuno uništili.

“Rudniku uglja je prodato zemljište u vrijednosti od 1,2 miliona eura, ali nema traga gdje je taj novac utrošen”

“Neka od tih auta oni su koristili za sopstvene potrebe. U jednom od auta, potpisnik prijave Radoje Knežević, držao je kokoške a kombajn je koristio za sopstvene potrebe. Istom radniku bivše rukovodstvo isplatilo putne troškove u iznosu od 6.197 eura za put u Smederevo kao i jednom od rukovodilaca bliskih radnicima. Rudniku uglja je 2013. godine prodato zemljište u vrijednosti od 1,2 miliona eura ali u dokumentaciji nema traga gdje je taj novac utrošen. Samo su ostali dugovi bivšeg rukovodstva po raznim osnovama. Za vrijeme direktovanja, Milosav Laketić firmu je ostavio u gubitku od 65.000 eura. Protiv njega je podnijeto više prijava zbog napada na radnike, a zaposleni su primal minimalac u iznosu od 42 do 62 eura iako je bilo prihoda od eksproprijacije zemljišta”, ističe Bajić u reagovanju.

On je kazao i da su utvrdili brojne nepravilnosti u vezi sa potrošnjom goriva, kao i isplata preko blagajne, što će kako je rekao utvrditi Specijalno tužilaštvo koje je provjeravalo poslovanje firme.

Bajić kaže da nije tačno da je roba iz poljoprivredne apoteke prodata jer se ključevi od nje i dalje nalaze kod potpisnika prijave.

“Grupa radnika nikako da shvati da su u manjini, već pokušavaju da unište Koperativu prodajom osnovnih sredstava”, ističe Bajić u reagovanju.

Bonus video: