Porez na dobit preduzeća moraju da plate

To faktički znači da je preduzeće neraspoređenu dobit reinvestiralo, tako da su preduzeća svih ovih 267,8 miliona eura reinvestirala u proširenje svoje djelatnosti, a mnoga poput Kipsa još se i zadužili kod banaka
79 pregleda 4 komentar(a)
Kips, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kips, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.06.2017. 17:00h

Kompanija KIPS reagovala je na tekst „Biznis elitu ne pogađaju mjere štednje“, objavljen u “Vijestima” u utorak. Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U tekstu se navodi „dok Vlada uvodi nove mjere štednje koje će najviše pogoditi građane izvršna vlast ne želi da dodatno oporezuje bogate, najmanje 11 preduzeća je na kraju 2016. godine pojedinačno imalo neraspoređenu dobit od preko deset miliona eura ili ukupno 267, 8 miliona eura. Neraspoređena dobit se ne oporezuje, a ovih 11 preduzeća je prošle godine, po osnovu prikazane dobiti, na koju je trebalo platiti porez, državi platilo svega 5,5 miliona eura poreza na dobit, pokazuju podaci Istraživačkog centra MANS-a dostavljeni „Vijestima“. Da su na iznos od 267,8 miliona eura platili porez na dobit od devet odsto, u državnu kasu bi se slilo više od 24 miliona eura“.

Navodi u tekstu su netačni i besmisleni. Jer, preduzeća koja godišnjim završnim računom prikažu dobit moraju platiti svake godine porez na dobit.

A neraspređena dobit je ukupna dobit koju je jedno preduzeće ostvarilo u svom ukupnom poslovanju od svog nastanka, minus onaj iznos dobiti koju je preduzeće isplatilo svojim osnivačima. Dakle, ako preduzeće nije isplatilo svu dobit svojim osnivačima, onda dobit ostaje u preduzeću kao neraspoređena, i ona je već oporezovana.

To faktički znači da je preduzeće neraspoređenu dobit reinvestiralo, tako da su preduzeća svih ovih 267,8 miliona eura reinvestirala u proširenje svoje djelatnosti, a mnoga poput Kipsa još se i zadužili kod banaka.

Tako da ovih 267,8 miliona ne postoji kao keš u nečijem novčaniku, nego su potrošeni za kupovinu osnovnih ili obrtnih sredstava za proširenje djelatnosti preduzeća, i to je mnogo korisnije za društvo nego da ih je preduzeće isplatilo svojim osnivačima.

Dakle, nije tačno kako vaš novinar tvrdi da na iznos od 267,8 miliona eura pobrojana preduzeća nijesu platila porez od devet odsto i zakinuli državu za 24 miliona eura. Sva preduzeća su platila porez na dobit u iznosu od 24 miliona eura kroz sve godine svoga poslovanja i nijesu zakinuli državu”, navodi se u saopštenju KIPS-a, koje je potpisao izvršni direktor Risto Drekalović.

Bonus video: