Okov: Mjere štednje pogađaju i privrednike

Država bi mogla da oslobodi građane dijela mjera štednje efikasnijom naplatom poreskog duga
268 pregleda 9 komentar(a)
Okov Distributivni centar, Foto: Okov
Okov Distributivni centar, Foto: Okov
Ažurirano: 17.06.2017. 18:40h

Kompanija Okov reagovala je na tekst objavljen u “Vijestima” u utorak.

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

“U 'Vijestima' od utorka objavljen je tekst privlačnog naziva 'Biznis elitu ne pogađaju mjere štednje'.

Novinarki i uredništvu, sigurni smo, moralo je postati jasno kolike su razmjere grešaka na kojima se tekst zasniva:

  1. Naravno, porez na dobit se plaća, i to svake godine na dobit ostvarenu u prethodnoj godini (visina poreske stope, s druge strane, sasvim je legitimna tema).
  2. Neraspoređena dobit je dobit koja nije raspoređena među vlasnicima, već ostaje u firmi, odnosno, dalje se ulaže u posao.

Pod jedan, Okov je u 22 godine od osnivanja samo kroz porez na dobit u državni budžet uplatio preko 1,5 milion eura (prethodne godine iznosio je 281 hiljadu). Ovaj porez, kao i sve ostale, redovno plaćamo (pa smo i stalni član Bijele liste od početka njenog objavljivanja).

Pod dva, neraspoređenu dobit od gotovo 13 miliona eura uložili smo u razvoj kompanije, koja sada važi za jedan od najsavremenijih trgovačkih sistema u regionu, i u perspektivi će proširiti poslovanje van granica Crne Gore. Trenutno je u fazi izvođenja naš najveći investicioni projekat do sada - savremeni distributivni centar, na 12.000 m2, vrijedan preko 3 miliona eura.

Naravno, pored neraspoređivane dobiti, ulagali smo i značajna pozajmljena sredstva. Obaveze prema kreditorima takođe redovno servisiramo. Niti je IRF najveći među njima, niti su nam pomenute pare poklonjene - pozajmljene su, i mi ih uredno, sa kamatom, vraćamo.

I treće, nama najvažnije, u Okovu danas radi i za život zarađuje 420 ljudi. Posebno smo ponosni na to što sve ovo vrijeme svakog mjeseca svakom od njih isplaćujemo kompletnu zaradu, osiguravajući ih u potpunosti u skladu sa zakonom - samo prošle godine po osnovu zarada i poreza, doprinosa i prireza na zarade isplatili smo 3,5 miliona eura (za prosječno 378 zaposlenih). Iako predvodimo i u visini prosječne plate, ne želimo ovdje da stanemo: težićemo daljem poboljšanju radnih uslova u Okovu i osvjetljavati put ka povećanju životnog standarda u čitavom društvu.

S druge strane, vidjeli smo i iskru pravičnosti u namjeri iza teksta. Slažemo se, teret krize nije ravnomjerno raspodijeljen. Kao i mnogi naši građani i mi to svakodnevno osjećamo radeći u neravnopravnim uslovima. Za razliku od uobičajene prakse, mi u Okovu od prvog dana sav svoj uspjeh zasnivamo isključivo na napornom i poštenom radu, uz najviše uvažavanje zaposlenih, partnera i obaveza prema društvenoj zajednici.

Zato bi, umjesto nametanjem dodatnih obaveza koje bi mogle jako destimulativno uticati na naš budući razvoj, država mogla probati da oslobodi građane velikog dijela najavljenih mjera štednje aktivnijim odnosom prema stvaranju jednakih uslova za sve privrednike. Da navedemo samo najočigledniji način: efikasnijom naplatom poreskog duga, koji je u ovom momentu veći od pola milijarde eura.

Na kraju, nema mjera štednji koje ne pogađaju privrednike - mi živimo od potrošnje!

PS: Svi finansijski izvještaji svih crnogorskih kompanija javno su dostupni na sajtu Poreske uprave.

Bonus video: