Nikšić: Na sajmu predstavili ideje za porodične i lokalne biznise

Na štandovima su bili izloženi sokovi i likeri od drenjina, kora za pitu, kolači, sir, organsko povrće, sokovi i likeri od voća, suveniri, nakin, ručno tkani odjevni predmeti, tepisi…
136 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 15.06.2017. 17:22h

Na Sajmu ideja za porodične i lokalne biznise, u organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra “Tehnopolis”, predstavilo se petnaestak nosilaca porodičnih biznisa iz Nikšića i jedan iz Srbije, Marija Ognjenović iz Beograda, čija firma se bavi proizvodnjom jestivih gljiva i jedina ima organski sertifikat za proizvodnju šampinjona.

Jovo Rabrenović, pomoćnik ministra ekonomija, kazao je da su ovakve manifestacije značajne ne samo za Nikšić, već i za Crnu Goru, jer u razvoju crnogorskog brenda veliki značaj imaju porodični biznisi.

“Svi proizvodi koji su ovdje predstavljeni su potencijalni nosioci znaka nacionalnog brenda i ukoliko ispune zakonom predviđene uslove imaće mogućnost da dobiju tu oznaku”, kazao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima oznaka nacionalnog brenda otvoriće tržište proizvođačima jer je, kako je kazao, poznato da takvi proizvodi u inostranstvu imaju do šest puta veću vrijednost.

“Sjever Crne Gore ima ogromne potencijale ne samo u dijelu koji je vezan za energetiku, već i u djelu vezanom za proizvodnju, prije svega organskih proizvoda, ali obavezno je njihovo brendiranje jer je proizvod teško razlikovati od drugih na tržištu ukoliko se ne brendira i time dobije dodatnu vrijednost”, kazao je Rabrenović i dodao da cilj svih proizvođača treba da bude tržište Evropske unije.

Na štandovima su bili izloženi sokovi i likeri od drenjina, kora za pitu, kolači, sir, organsko povrće, sokovi i likeri od voća, suveniri, nakin, ručno tkani odjevni predmeti, tepisi…

Osim izlagača štandove u Tehnopolisu imale su i banke i mikrofinansijske institucije, dok je Investiciono-razvojni fond zainteresovanima predočio na koji način mogu da apliciraju i koje su to ideje koje podržavaju.

Galerija

Bonus video: