Plaćali bi više i ukinuli terminale u kafićima

Povećali bi iznos koncesije za 20%, garancije, zaštitu maloljetnika...
63 pregleda 0 komentar(a)
online klađenje, Foto: Shutterstock
online klađenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.06.2017. 18:29h

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet, u iščekivanju Vladinog, pripremilo je svoj predlog zakona o igrama na sreću, kojim ukidaju terminale u kafićima a sebi povećavaju dažbine.

U članu koji se odnosi na zabrane predlažu da se doda novi član koji bi glasio “priređivanje igara na sreću u ugostiteljskim objektima i drugim mjestima za rekreaciju”. Ustavni sud je prije četiri mjeseca ukinuo dio pravilnika koji se odnosi na rad terminala u ugostiteljskim objektima, jer ta mogućnost nije predviđena zakonom iako su terminali u kafićima postojali i prije tog pravilnika. Međutim, Ministarstvo finansija i Uprava za igre na sreću su mišljenja da to ne važi za terminale koji imaju koncesiju izdatu prije odluke Ustavnog suda, već će oni raditi do isteka odobrenja koje važe tri godine.

Predlažu i da se poveća fiksni iznos koncesije koju plaćaju državi po kladioničarskom mjestu sa sadašnjih 500 na 600 eura, kao i da se poveća osnovni kapital koji priređivač mora da ima sa sadašnjih 75 hiljada na 500.000 eura.

Radi osiguranja isplate dobitaka igračima i obaveza državi, predlažu da se sadašnji minimalni depozit priređivača od 30.000 eura plus 2.000 po uplatnom mjestu, poveća na pola miliona plus 10.000 eura po uplatnom mjestu.

Montenegro bet traži da se se u zakon unese da je javni interes zaštita djece i maloljetnika u igrama na sreću, zbog čega bi priređivači bili obavezni da ističu edukativne plakate o štetnosti zavisnosti od kocke, a dio novca koji država prihoduje od priređivača koristio bi se za programe prevencije zavisnosti.

Predlaže se i da zaposleni moraju biti osposobljeni za preventivno djelovanje protiv bolesti zavisnosti u igrama na sreću.

Predložili su i da se odobrenje za priređivanje kladioničarskih igara izdaje na 10 godine, kao i da se za dobijanje takvog odobrenja plaća jednokratna naknada od 15.000 eura, koja sada ne postoji.

Vlada novi zakon treba da donese do septembra. Montenegro bet je predlog poslao Vladi, Ministarstvu finansija, Upravi za igre na sreći i poslaničkim klubovima. Ovo udruženje čini više priređivača sportskih kladionica i automat klubova. Njihove članice nemaju terminale u ugostiteljskim klubovima.

Da se ne ponovi E-Gambling

Kod priređivanja igara na sreću preko interneta, Montenegro bet traži da se precizira da se priređivanje ovih igara može obavljati isključivo pod jednim imenom i na jednoj adresi domena “.me”, kao i da pravo priređivanja ne mogu prenositi, ustupati ili na bilo koji drugi način omogućiti korišćenje drugim fizičkim ili pravnim licima.

Ovo udruženje je prije dvije godine podnijelo prijavu protiv priređivača igara na sreću E-Gambling koje je prethodno od Uprave za igre na sreću, na osnovu mišljenja tadašnjeg ministra finansija Radoja Žugića, dobilo mogućnost da igre priređuje na 21 sajtu a da plati jednu licencu, iako je do tada plaćano 10.000 eura mjesečno po jednom sajtu.

E-Gambling je kasnije ove sajtove davao drugim povezanim firmama, preko “poslovno-tehničke” saradnje. Predloženim izmjenama Montenegro bet sada želi da spriječi takve zloupotrebe.

Tužilaštvo je tada pokrenulo istragu ali se već godinu i po ništa nije desilo.

Bonus video: