Đikanović: Najveći izazov vezan je za opis poslovanja i smisao izvještaja

Prvi ciklus, koji je sprovoden 11. i 12. juna, obuhvatio je 10 velikih i vidljivih kompanija sa našeg tržišta kapitala, koje imaju solidno korporativno upravljanje, i prvenstveno je bio namijenjen osobama koje koncipiraju i predlažu izvještaje
87 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Zoran Đikanović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.06.2018. 18:23h

Komisija za tržište kapitala organizovala je, u svom sjedištu u Podgorici, protekla dva dana, ciklus seminara – treninga u vezi unapređenja transparentnosti i kvaliteta izvještavanja emitenata (akcionarskih društava) na crnogorskom tržištu.

Fokus treninga je, kako je to “Vijestima” rekao predsjednik Komisije Zoran Đikanović, “na razumijevanju i primjeni unapređenja transparentnosti i kvaliteta izvještavanja emitenata u skladu sa članovima 98-100 novog Zakona o tržištu kapitala”.

"Prema našem iskustvu, najveći izazov u domenu izvještavanja vezan je za opis poslovanja koji analizira i daje smisao finansijskim izvještajima. To je dio godišnjih/polugodišnjih/kvartalnih izvještaja koji se naziva „izveštaj o upravljanju“, a koji je srce poslovnog izvještaja”, istakao je Đikanović.

Ovim prvim ciklusom, kako je dodao, žele da Komisija za tržište kapitala “doprinese i obuči emitente da objavljuju kvalitetne i sadržajnije godišnje/polugodišnje/kvartalne izvještaje u skladu sa dobrom praksom korporativnog upravljanja”.

"Time Komisija za tržište kapitala želi da pomogne emitentima da ispune zakonsku obavezu, a i da pojačaju svoju društvenu odgovornost izvještavanja porvenstveno vlasnika – akcionara, kao i zainteresovanih učesnika na tržištu kapitala”, objasnio je Đikanović.

Prvi ciklus, koji je sprovoden 11. i 12. juna, obuhvatio je 10 velikih i vidljivih kompanija sa našeg tržišta kapitala, koje imaju solidno korporativno upravljanje, i prvenstveno je bio namijenjen osobama koje koncipiraju i predlažu izvještaje.

"Prvi dio seminara sprovešće se kroz dvodnevni trening koji će biti fokusiran na dobru praksu korporativnog izvještavanja i koji će detaljno provesti kompanije kroz svaki aspekt izvještaja, dati primjere dobre prakse, osvrnuće se na postojeće izvještaje. Drugi dio “Mentoring” sprovešće se na način da kompanija putem e-maila šalje nacrt izvještaja za prvi kvartal koji dospijeva nakon održanog treninga i dobija detaljne komentare na nacrt”, zaključio je Đikanović.

Bonus video: