Odbili da ponište ugovor za Novi duvanski i razriješe odbor direktora "Vodovoda"

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je kazao da je investitor Novog duvanskog 7.juna za 641.478 eura kupio još jednu parcelu od Glavnog grada, što pokazuje namjeru za razvijanjem biznisa u Podgorici, kao i da je kredibilan partner da Vlada i Glavni grad sa njim uspostave partnerske odnose
72 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Glavnog grada, Foto: Arhiva "Vijesti"
Skupština Glavnog grada, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.06.2017. 17:34h

Odbornici vladajuće koalicije odbili su da ponište saglasnost na ugovor o dokapitalizaciji privrednog društva Novi duvanski kombinat i ugovor o upravljanju tim privrednim društvom.

Ista garnitura odbila je i predlog da se razriješi upravni odbor preduzeća “Vodovod i kanalizacija”. Oba predloga, koja su dobila podršku 24 odbornika opozicije, inicirala je SDP.

Prije rasprave o pomenutim predlozima, vlast je odbila predlog DF-a da se sjednica odloži, kako bi mogli da prisustvuju protestu podrške funkcioneru DF-a Nebojši Medojeviću.

Nakon toga odbornici DF-a, Demosa i SNP su napustili sjednicu, dok su predstavnici Demokrata, SDP i nezavisni odbornik Luka Rakčević učestvovali u raspravi do 13 časova, za kada je bio zakazan protest podrške, i potom napustili sjednicu.

Odbornica SDP-a, Jadranka Vojinović, je ocijenila da se na čelu ovog preduzeća još uvijek nalazi čovjek protiv kojeg nadležni organi vode postupak zbog šverca cigareta, kojim je za više miliona eura oštetio državu. Ona je ocijenila da bi vrijeme koje je dato sadašnjem investitoru da ispuni obaveze, trebalo iskoristiti da se započnu pregovori sa nekim ozbiljnijim investitorom koji će dati benefit gradu i građanima.

Predstavnik Glavnog grada u Novom duvanskom kombinatu, Vladimir Pavićević je, odgovarajući na pitanje Luke Rakčevića kako je Isat Boljević imenovan da predstavlja kompaniju BMJ industries, kazao da Glavni grad nema veze sa tim ko je doveo Boljevića na tu poziciju.

“Boljević je jutros na sjednici Skupštine akcionara smijenjen sa mjesta predsjednika i imenovan je novi upravni odbor. Drugo pitanje koje se tiče Marine Glendže, kao člana odbora direktora, nije pitanje za Glavni grad, jer je predložila Vlada”, kazao je Pavićević.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je kazao da je investitor Novog duvanskog 7.juna za 641.478 eura kupio još jednu parcelu od Glavnog grada, što pokazuje namjeru za razvijanjem biznisa u Podgorici, kao i da je kredibilan partner da Vlada i Glavni grad sa njim uspostave partnerske odnose.

“ Za sada je... očigledno da se radi o kredibilnom partneru koji želi da što prije zaokruži svoju investiciju i počne prijem novih radnika i otkup duvana”, kazao je Stijepović.

On je istakao da investitor garantuje otkup svih količina duvana koji se proizvede na teritoriji grada.

Odbornik Demokrata Mitar Vuković je pitao predsjednika Skupštine Đorđa Suhiha da li se smatra odgovornim za dešavanja u Duvanskom, s obzirom da Glavni grad i Skupština imaju 30 odsto učešća u Novom duvanskom.

“Ni ja ni svaki građanin Podgorice ne može biti zadovoljan onim što se dešava u Duvanskom i tim krimnogenim radnjama, koje su sada u fazi istrage. ..Mora postojati prezumpcija nevinosti za svakoga dok se ne dokaže krivica... Imam povjerenja u organe sistema...”, odgovorio je Suhih.

Vladimir Rajčić(DPS)je kazao da bi prihvatanje inicijative SDP-a bio 'prestrog čin', navodeći da je riječ o “snažnoj kompaniji i pouzdanom partneru”.

Skupština je odbila predlog Demokrata da se sa dnevnog reda skine tačka o davanju saglasnosti da nenovčani ulog Glavnog grada u AD Novi duvanski kombinat od 573.366 eura, bude zamijenjen nenovčanim ulogom od 982.309 eura.

Vladajuća većina je dala suglasnost, kojom će razlika uloga od 408.943 eura, biti pretvorena u trajni nenovčani ulog Glavnog grada u AD Novi duvanski kombinat. Za taj ulog će, kako je predviđeno odlukom, biti emitovan određeni broj akcija koje će biti u vlasništvu Glavnog grada.

Bonus video: