Ko je osiguran na minimalac, penzija mu do 139 eura

Zaposleni sa 40 godina staža koji je osiguran na prosječnu zaradu (sada 512 eura) imaće penziju 279 eura
1711 pregleda 41 komentar(a)
penzioner, penzioner, Foto: Shutterstock.com
penzioner, penzioner, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.06.2017. 05:20h

Ukoliko bi zaposleni tokom radnog staža od svih 40 godina bio osiguran na iznos prosječne zarade imao bi penziju od 279 eura, a ako bi ga poslodavac prijavio tih 40 godina na iznos minimalne zarade kao penzioner bi morao da živi sa 139,5 eura, uz pretpostavku da je odnos minimalne i prosječne zarade uvijek isti.

To je saopšteno "Vijestima" iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja na molbu da izračunaju koliku bi penziju imao zaposleni ako bio cijeli radni vijek (40 godina staža) bio osiguran na minimalan iznos zarade koja je sada 193 eura, a koliko da je tih 40 godina bio osiguran na iznos prosječne zarade koja sada iznosi 512 eura.

Za minimalnu zaradu od 193 eura zaposleni i poslodavac za penzijsko osiguranje plaćaju doprinos od 59 eura, dok se na iznos prosječne zarade od 512 eura plaća doprinos Fondu PIO od 157 eura.

Ukupni porezi i doprinosi na sadašnju minimalnu neto zaradu iznose 128 eura, a na prosječnu zaradu 345 eura. Moguća ušteda od 220 eura mjesečno po radniku je sasvim dovoljan razlog poslodavcu da zaposlene prijavljuje na manji iznos zarade na štetu države, ali i zaposlenih koji možda nijesu svjesni sa kojim iznosom penzije će živjeti kada više ne budu radno aktivni.

Iz Fonda PIO navode da svi zaposleni imaju pravo da od svog poslodavca dobiju informaciju da li su prijavljeni na osiguranje, da li je Fondu PIO dostavljena Prijava podataka za utvrđivanje staža osiguranja, zarade, naknade zarade, odnosno osnovice osiguranja i visine uplaćenog doprinosa (M4 Obrazac). Iznos osnovice na koju su uplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, je, shodno zakonskim propisima, jedan od parametara za izračun visine penzije.

"Ukoliko osiguranici, iz određenih razloga, ove informacije ne dobiju od poslodavca, imaju mogućnost da iste dobiju kod nadležnih područnih jedinica Fonda PIO”, saopšteno je iz ove institucije.

Prema podacima Fonda PIO, prosječan radni staž kod sadašnjih penzionera je 30 godina i šest mjeseci. Kod starosnih penzionera on je 33 godine i četiri mjeseca, invalidskih 24 godine i 10 mjeseci a kod porodičnih 26 godina i 10 mjeseci.

Ovi podaci ukazuju da značajan broj zaposlenih odlazi u prijevremenu starosnu penziju, odnosno prije nego što napuni 40 godina staža.

Prosječna starosna penzija u Crnoj Gori sada iznosi 323 eura, invalidska 255 eura, a porodična 230 eura.

Prosječna starost crnogorskog penzionera u 2016. godini iznosila je 67 godina i sedam mjeseci. Starosni penzioneri prosječno su imali 68 godina i dva mjeseca a invalidski 66 godina.

Ovo podaci govore da je prosječna starost penzionera nešto tek iznad granice za ispunjavanje uslova za odlazak u penziju.

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, zaposleni u starosnu penziju mogu otići sa navršenih 67 godina života i najmanje 15 godina staža, sa 40 godina staža bez obzira na godine života, sa 30 godina staža od čega je najmanje 20 na radnim mjestima gdje se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, sa 20 godina staža ako je roditelj i staratelj djeteta sa teškim smetnjama u razvoju.

Prema prelaznom dijelu zakona, koji postepeno usklađuje starosnu granicu od 67 godina, pravo na odlazak u starosnu penziju tokom 2017. godinu mogu iskoristiti zaposleni muškarci sa 65 godina i osam mjeseci života uz najmanje 15 godina staža, kao i žene sa 61 godinom života i najmanje 15 godina staža i sa 56 godina života i 36 godina staža.

U prijevremenu penziju može se otići sa 62 godine starosti i najmanje 15 godina staža.

U penziji uživaju 10 godina, a dobiju polovinu uplaćenog

Prema podacima iz Fonda PIO, sa kraja 2016. godine, penzioner u Crnoj Gori u penziji prosječno uživa 10 godina i sedam mjeseci, odnosno to je period od početka sticanja prava na penziju do smrti ili prekida prava.

Kod starosnih penzionera prosjek uživanja u penziji je devet godina, kod invalidskih 14 godina i 10 mjeseci, a kod porodičnih penzionera 10 godina i 11 mjeseci. Neko ko ima 40 godina radnog staža ima pravo na punu starosnu penziju i prema statistici u njoj bi uživao devet godina. Prema sadašnjem iznosu, prosječne zarade od 512 eura, on bi mjesečno u Fond PIO uplaćivao 157 eura ili za cijelih 40 godina 75 hiljada eura.

Otišao bi u penziju sa 279 eura i za tih devet godina bi dobio 30 hiljada eura.

Naravno, penzija se godišnje usklađuje za dijelimični iznos godišnje inflacije i rasta prosječne zarade, ali bi i dalje za tih devet godina dobio daleko manja od vrijednosti iznosa koji je uplatio za PIO. Prema ovoj računici, penzioner bi trebao u penziji da uživa 20 godina da bi dobio ono što je uplatio.

Bonus video: