Radunović tvrdi: Poreski nameti biće podnošljivi za građane

"Duboko sam uvjeren da su mjere dizajnirane tako da će minimalno uticati i na privredu, i na građane, i da ćemo uspjeti da, svojim strpljivim i upornim radom, i deficit i javni dug dovedemo u normalu
65 pregleda 14 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.06.2017. 07:55h

Novi poreski nameti nijesu iznosi koje ne mogu podnijeti i građani, i privreda Crne Gore, ocijenio je ministar finansija Darko Radunović.

On je ustvrdio da Vlada nije ništa radila ishitreno, već sve u skladu sa propisanim zakonima o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

"Duboko sam uvjeren da su mjere dizajnirane tako da će minimalno uticati i na privredu, i na građane, i da ćemo uspjeti da, svojim strpljivim i upornim radom, i deficit i javni dug dovedemo u normalu“, rekao je Radunović u emisiji Živa istina, kako prenosi portal Radio Antena M.

On priznaje da Vlada nije konsultovala socijalne partnere kada je donosila sanacioni plan.

"Vjerovatno ne u mjeri koliko su oni to željeli. Mi smo upoznati sa njihovim materijalima i stavovima, a detaljno smo čitali kvalitetne materijale koje smo dobili od nekih sagovornika. Ipak, gro naših konsultacija priliikom formiranja fiskalne strategije bili su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka (SB)“, rekao je Radunović.

Prema njegovim riječima, SB i MMF imali su samo riječi hvale za novi Vladin paket poreskih mjera.

Na pitanje kakve benefite Crna Gora ima od pohvala MMF-a i SB, Radunović je kazao da ”nemamo aplikaciju za bilo kakvo zaduživanje kod MMF-a, već ugovor o tehničkoj pomoći”.

"MMF nas ne kontroliše i ni jednim svojim postupkom ne uslovljava, niti nam saopštavaju da nešto moramo uraditi“, istakao je Radunović.

Unija poslodavaca upozoravala je da bi povećanje PDV-a moglo da utiče na gašenje mnogih malih i srednjih preduzeća.

Radunović kaže da cijeni sugestije Unije poslodavaca i u 2018.godini najavljuje nove mjere koje bi mogle da utiču na popravljanje biznis ambijenta.

Procjena je da javni dug nakon 2019. dođe na skoro 75 odsto BDP, da bi već 2020. mogao da padne na 67 odsto, te da umjesto deficita imamo suficit.

Upitan da li zaista u to vjeruje, ministar finansija odgovorio je da je to ”moguće uz ogroman trud”.

"Donijeli smo mjere i ako uspijemo da ih implementiramo biće dobro. Ja se plašim da se ne desi da neki dio roba i prometa ne ode na sivo tržište. Moraju nam pomoći svi građani. Apelujem na građane da ne kupuju cigarete na sivom tržištu, jer su cijene iste, samo što razlika od zarade ne ide u budžet države nego u nečije džepove", rekao je Radunović.

On je istakao da neće biti akciza na vino i pivo.

Bonus video: