Radnici Željezare nezadovoljni: Plate mizerne, ulovi za rad loši

U najtežem položaju su, kako kaže predsjednik Sindikata, dvadesetak radnika u livnim jamama kojih ima nedovoljno, rade u veoma lošim uslovima, imaju najniže plate, ne znaju ni koja su smjena...
95 pregleda 1 komentar(a)
Željezara Kovačnica, Foto: Arhiva Vijesti
Željezara Kovačnica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.06.2017. 14:26h

Izvršnog odbor Sindikata Željezare Tosčelika zaključio je da su uslovi rada katastrofalni, da se ništa ne ulaže, a da su plate više nego mizerne.

"Iako je bilo obećano, plate proizvodnim radnicima nijesu povećavali poslednje tri godine, tako da prosječna zarada njima iznosi oko 350 eura. Uprava kada saopštava podatke računa i zarade menadžmenta pa iznos bude daleko veći", kazao je predsjednik Sinikata Pero Kadović.

U Tosčeliku je uposleno oko 300 radnika, sa ili bez stalnog rješenja, ali taj broj bi, ističu iz Sindikata, morao da bude veći.

"Fali radnika u proizvodnji, posebno u Čeličani i Kovačnici. Svakodnevno se prijeti kažnjavanjem i stalno se sazivaju disciplinske komisije. Nedavno je petnaestak radnika Čeličane novčano kažnjeno jer je bio problem sa vatrostalnim materijalom koji je lošeg kvaliteta", tvrdi Kadović.

U najtežem položaju su, kako kaže, dvadesetak radnika u livnim jamama kojih ima nedovoljno, rade u veoma lošim uslovima, imaju najniže plate, ne znaju ni koja su smjena,...

"Još nemamo pojedinačni kolektivni ugovor, već samo opšti. Tražili smo od poslovodstva da se o tome dogovorimo, ali se to stalno odlaže a i zakon ih ne primorava. Izvršni odbor Sindikata je zaključio da hitno traži razgovor sa poslovodstvom kako bi se problemi riješili", naveo je Kadović.

Babnik: Kada budu bolji rezultati, biće i veće zarade

Iz kompanije ističu da situacija na tržištu u velikoj mjeri diktira i rezultat kompanije, i da rast zarada prvenstveno zavisi od rasta proizvodnje, investicija ali i rezultata rada.

"Zbog situacije na tržištu, rezultati nijesu bili na nivou očekivanog, te smo u proteklom periodu dali prvenstveno akcenat na kvalitet i prepoznatljivost na tržištu u cilju povećanja prodajne cijene naših proizvoda“, navedeno je u odgovoru "Vijestima" na optužbe radnika direktor prodaje i marketinga Primoža Babnika.

On najavljuje veliki projekat o kome ne želi da daje podatke dok ne budu završene sve faze plana i implementacije.

"Pomenutim investicijama povećali bi proizvodnju, poboljšali rezultate, a onda bi srazmjerno uspjehu kompanije rasle i zarade, ali i nove investicije“, poručio je Babnik.

Prema njegovim riječima, menadžment ima dobru saradnju sa Sindikatom i do sada su, kako tvrdi, imali redovne sastanke gdje su iznošeni problemi zaposlenih u cilju njihovog rješavanja, pa su iznenađeni ovim tvrdnjama, jer su vrata poslovodstva za radnike širom otvorena.

"Disciplinski postupci nijesu mjere kojima se prijeti, već služe za podsjećanje da radna disciplina, red i radno okruženje i kolege, moraju da se poštuju u toku radnog vremena. U pitanju su interni postupci koji se sprovode u skladu sa zakonom od strane pravnog sektora u kompaniji i primjenjuju se onda kada zakon i interni akti nalažu isto“, tvrdi Babnik, navodeći da se nada da će sljedeće obraćanje biti o boljim vijestima i novom projektu.

Bonus video: