Medojević: Povećanje akciza na cigarete povećaće prihode klanu iz Granda i Mojkovačkom klanu

"Gubitak zbog šverca u ovoj godini je od 60-70 miliona eura. Povećanje akciza na cigareta u Crnoj Gori neće dati očekivane efekte o povećanju prihoda za budžet u iznosu od 41 milion eura", kazao je Medojević
4 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.06.2017. 08:08h

Povećanje akciza na cigarete je dobra vijest za državne švercere, saopštio je danas predsjednik Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Maloprodajne cijene cigareta od 1. jula biće veće do 30 centi, od januara naredne godine za dodatnih 50 centi, a zatim još toliko od januara 2019. godine zbog povećavanja akciza i većeg PDV-a, saopštili su “Vijestima” trgovci duvanskih proizvoda na osnovu plana kalendara u povećanju akciza kojeg je vlada objavila prije dva dana u nacrtu fiskalne strategije do 2020. godine.

"Gubitak zbog šverca u ovoj godini je od 60-70 miliona eura. Povećanje akciza na cigareta u Crnoj Gori neće dati očekivane efekte o povećanju prihoda za budžet u iznosu od 41 milion eura. Ova odluka Vlade samo će povećati prihode klanu iz Granda i Mojkovačkom klanu koji decenijama kontrolišu šverc cigareta, kako na domaćem tržištu, tako i kada je u pitanju tranzit. Domaća potrošnja cigareta je konstanta već decenijama i kreće se između 1.500 i 1.600 tona godišnje ili oko 2,6 kilograma po stanovniku. Zbog problema u Duvanskom kombinatu Podgorica (DKP) domaća proizvodnja je zanemarljiva i tržište se snadbjeva uvozom", istakao je Medojević.

Prema njegovim podacima o legalnoj prodaji cigareta u Crnoj Gori, na crnom tržištu se prodaje između 600 i 700 tona cigareta, što po Medojevićevim tvrdnjama znači da državni budžet gubi godišnje između 60 i 70 miliona eura zbog nenaplaćene akcize i PDV na ove cigarete.

"Imajući u vidu da ovi švercerski klanovi funkcionišu pod zaštitom režima i uz logističku podršku carine, policije i ANB, sve dok je na vlasti DPS nije realno očekivati da će se domaće tržište dovesti u red i da će se crno trzište eliminisati. Povećanje akciza na cigarete samo povećava dobit švercerima, jer će se povećati prodaja cigareta na sivom tržištu. Potrošači u Crnoj Gori su izuzetno cjenovno osjetljivi i brzo odustaju od svog omiljenog brenda ako cijena poraste. Tako će sasvim sigurno poskupljenje legalnih cigareta, povećati prodaju na sivom tržištu i smanjiti prodaju legalnim kanalima, što će legalne uvoznike i maloprodaju dovesti u zonu gubitaka, zbog visokih troškova i smanjenja prodaje", objasnio je Medojević.

On je rekao i da povećanje akciza dovodi do povećanja sivog tržišta i u mnogo uređenijim pravnim državama.

"U Crnoj Gori gdje se državno sponzorisani šverc cigareta odvija od 1993. godine, a bilo je godina kada je crno tržište u Crnoj Gori ćinilo i 80-90 odsto ukupnog prometa cigareta. Tek kad država osnuje svoju kompaniju koja će proizvoditi cigarete, prestane sa državnim švercom cigareta preko privatnika povezanih sa ANB i vrhom režima i kada se uvedu savremene tehnologije sa GPRS u akcizne markice preko kojih se prati trag cigareta od proizvodnje, ulaska u zemlju, carine, plaćanja akcize i PDV do potrošnje, država će moći da računa na obimne prihode od oporezivanja cigareta", kazao je predsjednik PzP.

Medojević je kazao i da crnogorski pušači potroše 1.500 do 1.600 tona cigareta i kada bi akcize i porezi bili naplaćeni u punom iznosu u budzet bi se slilo između 150 i 160 miliona eura i to bez povećanja postojećih akciza.

"Nažalost, u postojećim uslovima najveći dio kolača od prometa cigareta ide švercerima iza kojih stoji režim i ANB. Ali naravno tužilac Katnić ne smije da otvori istrage o ovom višedecenijskom organizovanom kriminalu jer je pod ličnom kontrolom Đukanovića, a ima i bliske veze sa šefovima jednog od švercerskih klanova. U periodu od 1993. do 2017, prema mojim procjenama od prodaje švercovnih cigareta na domaćem tržištu budžet je oštećen za iznos od preko milijardu eura, a tolika je bila zarada švercera koji su bili pod zaštitom režima. Ovdje ne računam prihode od tranzita cigareta i prodaje proizvedenih cigareta bez licenci originalnog proizvođača koji su višetruko veći", zaključio je Medojević.

Bonus video: