Legalne cigarete biće duplo skuplje nego na ulici

Maloprodajne cijene cigareta od 1. jula biće veće do 30 centi, od januara za 50 centi, a zatim još toliko od januara 2019.
593 pregleda 15 komentar(a)
cigarete, cigari, Foto: Savo Prelević
cigarete, cigari, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2017. 05:29h

Maloprodajne cijene cigareta od 1. jula biće veće do 30 centi, od januara naredne godine za dodatnih 50 centi, a zatim još toliko od januara 2019. godine zbog povećavanja akciza i većeg PDV-a, saopštili su “Vijestima” trgovci duvanskih proizvoda na osnovu plana kalendara u povećanju akciza kojeg je vlada objavila prije dva dana u nacrtu fiskalne strategije do 2020. godine.

Od povećanja akciza na cigarete i razlike u PDV-a, Vlada u naredne tri godine očekuje 41 milion eura navodeći da je neophodno ubrzati dinamiku povećanja akciza koje će 2019. biti usklađenje sa nivom u Evropskoj uniji.

Rast sive ekonomije u ovoj oblasti je, kako tvrdi više sagovornika „Vijesti“, neminovan jer će već početkom naredne godine prosječna cijena paklice cigareta porasti sa sadašnja dva na 2,80 eura, i biće dvostruko viša u odnosu na sadašnje cijene cigareta na crnom tržištu.

Sagovornici “Vijesti” napominju da će se vrtoglavi rast dažbina u krajnjem negativno odraziti i na državne prihode po osnovu akciza na cigarete jer je vladin model zasnovan na pretpostavci da sivo tržište ne postoji, a što je daleko od stvarnosti, o čemu najbolje govori ilegana prodaja u glavnom gradu.

“Prepoznajući rizik koji ovakva akcizna politika može proizvesti, u smislu povećanja prometa cigareta na neformalnom tržištu, kao i visinu akciza u zemljama okruženja, preduzeće se dodatne mjere inspekcijskog nadzora.

Predloženom mjerom doprinosi se suzbijanju negativnih efekata koje upotreba duvanskih proizvoda ima na zdravlje građana, a imajući u vidu da se predlaže postepeno povećanje nivoa akcize za ovaj akcizni proizvod, isto neće imati značajnijeg uticaja na životni standard građana”, obrazložila je Vlada povećanje akciza.

Sada najjeftinije cigarete u legalnoj prodaji LD i “york” koštaju 1,60 eura, a od 1 jula će njihova cijena porasti 1,9 eura a u januaru na 2,4 eura. Istovremeno, na crnom podgoričkom tržištu cijene nekoliko najjeftinijih cigareta daleko su ispod cijena najjeftinijih u legalnoj prodaji.

Tako, na primjer, na ulici ulici brend „trokadero slims“ košta 1,1 euro, „ashima“ 0,9 eura, a „merylin“ jedan euro.

Jasno je da će rastom dažbina na cigarete razlika u cijenama na legalnom i crnom tržištu, u bliskoj budućnosti, biti još veća. Sa druge strane kako standard građana ne prati rast cijena, pušači će sve više biti okrenuti pristupačnijoj ponudi na ulici.

Dogodine u januaru, cijena cigareta u Crnoj Gori biće viša od cijena i u Srbiji, BiH, Makedoniji i Albaniji. Prema cijenama cigareta Crna Gora biće najbliža Hrvatskoj, gdje je prosečna plata, prema posljednjim dostupnim podacima, oko 50 odsto veća nego u Crnoj Gori.

ZBog toga postoji opasnost da pušači koji su do sada kupovali cigarete na legalnom tržištu pređu na značajno jeftinije crno tržište. Te realne opasnosti boje se i trgovci.

„Mi već danas imamo takvu situaciju, a novi rast akciza samo će ohrabriti ilegalnu trgovinu. Iskreno, nakon ovog očekujem eksploziju crnog tržišta“, kazao je „Vijestima“ jedan od legalnih distributera cigareta u Crnoj Gori koji je zahtijevao anonimnost.

Kad se desi ovako nagli rast dažbina neminovan je pad tržišta legalne prodaje. Sagovornici “Vijesti” iz duvanskog biznisa procjenjuju da će ovakvim porastom cijena, doći do pada legalnog tržišta već za oko 15 odsto od jula a za 40 odsto u naredenoj.

Sagovornici “Vijesti” kažu da pad tržišta ima direknu vezu sa prihodima, tako da će država, ukoliko se ostvari taj pad, već ove godine, zabilježiti tri odsto manje prihoda nego što je planirala sa postojećim akciznim kalendarom, dok bi naredne 2018. državni prihodi po ovom osnovu mogli da se smanje i za 22 odsto.

Sličan rast bio u Bugarskoj, kada je tržište palo za 35 odsto

Iskustvo Bugarske je vrlo slično današnjoj situaciji u Crnoj Gori. Bugarska je 1. januara 2010. godine agresivno povećala akcize i u tom trenutku iznos cijena i akcize bio je na sličnom nivou kao što će sada biti u Crnoj Gori. Cijene su početkom januara te godine povećane za 60 do 70 centi po paklici, pa su cijene skupljih cigareta korigovane sa 1,95 na 2,60 eura po paklici, a jeftinijih sa 1,50 na 2,10 eura.

Legalno tržište cigareta u toj 2010. godini palo za čak 35 odsto, dok su prihodi države od akciza smanjeni za 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu kada su akcize bile niže.

Bugarska Vlada je shvatila snagu crnog tržišta, koju je prethodno potcijenila, te je 2011. godine odlučila da nikako ne diže dalje akcize ali prihodi i tržište nastavili su i dalje da padaju.

Tek u 2012. godine, u kojoj takođe nije bilo promjene akcize, dalji pad tržišta i prihoda je zaustavljen.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da bi se sličan scenario mogao desiti i u Crnoj Gori ako se ostane pri vladinom predlogu rasta akciza i ako se potcijeni snaga i veličina ilegalne trgovine.

Trgovci cigaretama, zovu Vladu na dogovor

Privatnici u Crnoj Gori koji se bave uvozom i trgovinom duvanskih proizvoda nezadovoljni su što je proces izrade fiskalne strategije bio apsolutno netransparentan, te da su izostali sastanci sa predstavnicima Vlade i Ministarstva finansija.

„Vjerujem da sve još nije gotovo i da će Vlada upriličiti sastanke sa privrednicima prije usvajanja ovih izmjena u zakonu o akcizama. U slučaju da budu ovakve dažbine na cigarete uvjeren sam da najavljene mjere treba još jednom da budu razmotrene i brojke smanjene jer će se desiti kolaps i tržišta i državnih prihoda“, tvrdi dobro upućeni sagovornik „Vijesti“.

Bonus video: