Stanić: Ne grade sva djeca hidrocentrale, uplatite im makar doprinose

"Vlada je tokom protekle sedmice odlučila da izvede izvjesnu alhemiju i da preko noći smanji stopu nezaposlenosti za tri procenta tako što je sa liste Zavoda izbrisano 2.735 visokoškolaca koji odrađuju stručno osposobljavanje
67 pregleda 11 komentar(a)
Mirko Stanić, Foto: Luka Zeković
Mirko Stanić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2017. 11:59h

Nezaposleni visokoškolci koji se nalaze u programu stručnog osposobljavanja, a koji su od ponedjeljka izbrisani sa evidencije nazaposlenih, traže da se sada razjasni njihov pravni status kao i da im Vlada uz naknadu za posao koji rade uplaćuje doprinos za zdravstveno osiguranja kao i da im ide staž, kazao je na konfenerciji SDP-a jedan od izbrisanih visokoškolaca Vlado Laličić.

On je kazao da su protekle sedmice pozvani u Zavod da potpišu novi ugovor u učestvovanju o programu radnog osposobljavanja, ali da im niko nije rekao da to znači brisanje sa evidencije nezaposlenih.

Laličić je rekao da sada nijesu ni nezaposleni, ali ni zaposleni jer nemaju ugovor o radu niti im se uplaćuje zdravstveno osiguranje i staž za posao koji rade po ovom Vladinom programu.

Kada je ovoj program počeo prije četiri godina, saopšteno je da će visokoškolci na obuci dobijati naknadu iz budžeta od polovine prosječne zarade, a da će zdravstveno osiguranje imati kao nezaposleni preko Zavoda.

Član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić nazao je odluku Zavoda o brisanju nezaposlenih prevarom kojoj se pokušava vještački smanjiti nezaposlenost čija je stopa bila preko 22 odsto, kao i da takva odluka najbolje odslikava logiku pojedinaca iz vlasti.

"Vlada je tokom protekle sedmice odlučila da izvede izvjesnu alhemiju i da preko noći smanji stopu nezaposlenosti za tri procenta tako što je sa liste Zavoda izbrisano 2.735 visokoškolaca koji odrađuju stručno osposobljavanje. I to bi bilo razumljivo, i podržano, da je te mlade ljede prevela u status zaposlenih na određeno vrijeme", kazao je Stanić.

On je naveo da su ova grupa mladih sada nalazi u pravnom vakumu jer Vlada kaže da nijesu nezaposleni a istovremeno ne ostvaruju prava po osnovu zapošljenosti iako faktički rade, odnosno odrađuju pripravnički staž.

"Umjesto da traži sistemsko rješenje kako zaposliti 10 hiljada nezaposlenih visokoškolaca, Vlada energiju ulaže kako da stvori uslove za statističku laž. Tih 10 hiljada mladih ljudi, nijesu budućnost ove zemlje jer možda ne predstavljaju 40 hiljada glasova po sistemu jedan zaposleni - četiri glasa. Izgleda da su se u želji da prikažu da nijesmo treća zemlja po stopi nezaposlenosti u Evropi malo zanijeli, tako da ako ovako nastave možemo očekivati da preteknemo Luksemburg, ne samo po cijeni goriva nego i po stopi nezaposlenosti", kazao je Stanić.

On je naveo da SDP poziva Vladu da svim zaposlenim visokoškolcima ubuduće uplaćuje doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, kako to predviđa zakon i kao što rade svi drugi poslodavci, jer je nedopustivo da Vlada bude jedini poslodavac u državi koji svojim zaposlenima ne uplaćuje penzijsko i zdravstveno osiguranje.

"Na kraju, ali ne i manje bitno. Ne grade sva djeca u Crnoj Gori hidrocentrale, nego samo izabrana. Nijesu sva djeca vlasnici eksluzivnih plažnih barova ni marketinških agencija. Ne voze sva djeca u Crnoj Gori vozila od 50 hiljada eura, nego ona izabrana. Pošto samo neka djeca mogu graditi hidrocentrale, nemojte bar ostalu djecu uskraćivati za doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje. Njima ne plaćate subvencije po kilovat satu, ne otimajte im bar obavezne doprinose na pplatu od 252 eura mjesečno", kazao je Stanić.

Bonus video: