URA: Vlada bježi od nezaposlenosti

Zbog novih pravila broj nezaposlenih smanjen za 3,2 hiljade za 7 dana
83 pregleda 6 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: Filip Roganović
Miloš Konatar, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.06.2017. 08:29h

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je odluka Zavoda za zapošljavanje da broj nezaposlenih smanjuje brisanjem, pokazuje nespremnost Vlade da rješava probleme.

“Crnoj Gori su neophodne reforme, snažan zaokret i nova ekonomska politika koja mora biti zasnovana na znanju, a ne na korupciji, monopolima i pljački građana. Potrebna nam je strategija za nova radna mjesta i smanjenje nezaposlenosti . Umjesto toga, Vlada preko Zavoda nastavlja da probleme gura pod tepih i obmanjuje građane. Najnovi primjer smanjenja visoke nezaposlenosti , uvođenjem novih razloga za brisanje nezaposlenih iz evidencije i pooštravanje uslova da bi se neko vodio kao nezaposleni, je u najmanju ruku skandalozan i pokazuje nespremnost Vlade da se suoči sa problemom nezaposlenosti ”, naveo je Konatar.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da je Zavod uveo nova pravila koja su uticala da se za samo nedjelju dana broj nezaposlenih smanji za 3,2 hiljade od čega je izbrisano 2,7 hiljada nezaposlenih visokoškolaca koji su na programu obuke.

“Crna Gora više ne smije odlagati neophodne reforme. Osim što je stopa nezaposlenosti 22%, posebno zabrinjavajuća je stopa nezaposlenosti među mladima od preko 40%. Porazno je da danas svaki druga mlada osoba svoju budućnost vidi van Crne Gore, što je posljedica politike koja već 27 godina nije u stanju da rješava probleme građana i vodi Crnu Goru naprijed, i tome se konačno mora stati na kraj”, kazao je Konatar.

On kaže da se nova ekonomska politika mora bazirati na znanju i da država mora podsticati razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća.

“Moramo aktivno učestvovati u otvaranju novih radnih mjesta i pomagati investitorima, ali ne samo stranim nego i domaćim. Država mora pomoći razvoj malih porodičnih proizvođačkih pogona, a u tome puno aktivniju ulogu mora imati Investiciono razvojni fond. Najnoviju Vladinu metodu vještačkog 'brisanja nezaposlenosti ' posmatramo kao još jedan pokušaj obmanjivanja građana. Problem nezaposlenosti je možda i najveći problem sa kojim se suočavaju građani i kao takvom problemu se mora ozbiljno pristupiti. Najmanje što je građanima potrebno jesu 'ružičaste naočare' za uljepšavanje stvari kroz koje gleda DPS. Crnoj Gori treba bolja, odgovornija i poštenija vlast, koja će omogućiti da ljudi rade i dostojno žive od svog rada”, naveo je Konatar.

Bonus video: