Crna Gora još bez potpune usluge PayPala

Crnogorci imaju manju šansu za zaradu na internetu zbog nemogućnosti primanja novca putem PayPala
825 pregleda 9 komentar(a)
PayPal, Foto: Paypal.com
PayPal, Foto: Paypal.com
Ažurirano: 14.04.2018. 15:15h

Usluga primanja novca preko PayPal naloga još nije dostupna crnogorskim građanima, iako je taj poznati svjetski servis za plaćanje preko interneta u Crnoj Gori prisutan od juna 2014.

Crnoj Gori je omogućena samo funkcija plaćanja preko PayPala, globalno prihvaćenog i jednog od najsigurnijih sistema slanja i primanja novca putem interneta.

Iz PayPala su kazali da je njihova ambicija da svi na kraju imaju pristup njihovim uslugama za digitalna plaćanja i trgovinu, u skladu sa važećim regulatornim zahtjevima.

“Iako nemamo šta da objavimo u Crnoj Gori u bliskoj budućnosti, kontinuirano radimo na razvoju strateških partnerstava, adresiranju poslovnih mogućnosti, regulatornih i usaglašenih potreba i zahtjeva”, rekla je “Vijestima” šefica komunikacija PayPala za sjevernu i centralnu Evropu Galina Skatkina.

Zbog nemogućnosti primanja novca putem PayPala građani Crne Gore imaju manju šansu da zarade na poslovima na internetu. Takođe, taj servis bi olakšao slanje novca iz inostranstva u CG, a i provizije bi bile manje. Pivrednicima bi mogućnost primanja novca putem PayPala otvorila vrata globalnog tržišta.

Komunikaciju sa predstavnicima PayPala iz Crne Gore je vodilo Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije. Nakon ukidanja tog ministarstva krajem 2016. njegove nadležnosti su podijeljene su na Ministarstvo ekonomije (telekomunikacije) i Ministarstvo javne uprave (informaciono društvo).

Iz Ministarstva javne uprave “Vijestima” su kazali da je Pay Pal privatna kompanija, profitno orjentisana i ima svoja pravila poslovanja.

“Praksa ove kompanije je da u prvom periodu korišćenja servisa omogući samo funkciju “send”, tj. da omogući plaćanje. Očekujemo u narednom periodu da se ova funkcionalnost proširi na funkciju “receive” tj. da se omogući crnogorskim kompanijama i građanima da koriste ovaj servis za naplatu svojih roba i usluga, što svakako zavisi od same kompanije”, rekli su iz Ministarstva.

Crna Gora je očekivala da joj PayPal omogući ovu uslugu 2014. kada i Srbiji, ali se to nije dogodilo, kao razlog navedena je problematična zakonska regulativa. Spekulise se i da je razlog ocjena Evropske komisije da pranje novca u Crnoj Gori izaziva “ozbiljnu zabrinutost”.

Privrednici bi mogli da budu konkurentni

Crnogorski privrednici su do sada više puta ukazivali da bi im usluga primanja novca putem PayPala omogućila da izvoze i budu konkurentni na stranim tržištima, a značajna je i ušteda vremena. Crna Gora i Makedonija jedine u regionu nemaju kompletnu uslugu PayPala.

Bonus video: