Neće ostale akcije Montenegrobanke

Iz advokatske kancelarije “Velimirović“, koja zastupa Slovence, potvrđeno je juče „Vijestima“ da je zatraženo da se zaustavi izvršenje odluke KHOV sve do konačne odluke Vrhovnog suda
59 pregleda 1 komentar(a)
NLB banka, Foto: Luka Zeković
NLB banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.06.2017. 17:45h

Nova Ljubljanska banka zatražila je od Vrhovnog suda Crne Gore da preispita odluku Upravnog suda kojom je potvrđeno rješenje Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) da ova banka mora objaviti ponudu za preuzimanje NLB Montenegrobanke iz Podgorice.

Iz advokatske kancelarije “Velimirović&Partneri“, koja zastupa Slovence, potvrđeno je juče „Vijestima“ da je zatraženo da se zaustavi izvršenje odluke KHOV sve do konačne odluke Vrhovnog suda.

Upravni sud je odbio tužbu Nove Ljubljanske banke protiv rješenja KHOV-a od 8. avgusta prošle godine, kojim je utvrđena nastala obaveza objavljivanja javne ponude za preuzimanje NLB Montenegrobanke po cijeni od 29,10 eura po akciji.

KHOV je obavezao Slovence da otkupe akcije jer su u decembru 2015. godine kupili na Montenegroberzi 1,36 odsto akcija banke iz Podgorice, koje su bile u vlasništvu EBRD-a, za 4,62 miliona eura, ili po prosječnoj cijeni od 29,1 euro.

Slovencima je još 22. decembra 2015. KHOV prvim rješenjem naložio da sprovede preuzimanje, budući da su oni smatrali da ne podliježu toj zakonskoj obavezi. NLB je, međutim, protiv rješenja KHOV 25. decembra ustao tužbom pred Upravnim sudom, koji je poništio prvo rješenje KHOV-a.

U avgustu prošle godine KHOV je u ponovljenom postupku ponovo utvrdio da postoji obaveza preuzimanja.

Za preuzimanje ovog emitenta, NLB treba da objavi javnu ponudu za otkup preostalih 0,64 odsto (ili 74.656) akcija banke i da za tu namjenu izdvoji dodatnih 2,17 miliona eura.

Bonus video: