UPCG: Povećanje PDV-a dovešće do pada životnog standarda, smanjenja javnih prihoda, gašenja firmi

U Uniji su naveli da izgleda da u Crnoj Gori još ne postoji dovoljno razumijevanja za to da realni sektor ne može biti ni održiv, ali ni razvojno orjentisan, dok god njegovo poslovanje prate negativan bilans i rashodi koji su veći od prihoda
69 pregleda 2 komentar(a)
Unija poslodavaca logo, Foto: Unija poslodavaca
Unija poslodavaca logo, Foto: Unija poslodavaca
Ažurirano: 06.06.2017. 14:30h

Problem nedostatka, odnosno manjka javnih prihoda ne može se rješavati povećanjem važećih poreskih stopa ili uvođenjem novih vrsta poreskih oblika, jer se radi o scenariju koji vodi multipliciranju postojećih problema privrede, smatraju u Uniji poslodavaca (UPCG).

Vlada od naredne godine namjerava da poveća opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto, kao i da poveća akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, dok će niža stopa PDV –a od sedam ostati nepromijenjena.

U UPCG smatraju da to može rezultirati gašenjem velikog broja firmi, naročito onih iz sektora malih i srednjih preduzeća.

“UPCG i ovom prilikom naglašava zabrinutost zbog najave Vlade o uvođenju mjera štednje koje uključuju povećanje opšte stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 odsto na 21 odsto, te uvođenje većih akciza na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje”, navodi se u saopštenju.

Takav potez će, kako se dodaje, dodatno ugroziti održivost i opstanak privrednih subjekata kroz rast svih ulaznih troškova, uticati na poskupljenje robe i usluga, negativno se odraziti na plasiranje proizvoda i usluga, te dovesti do pada prihoda.

“Navedeni scenario dovešće do pada životnog standarda, ali i do smanjenja javnih prihoda, što je potpuno u suprotnosti od onoga što je cilj najavljenih mjera Vlade”, smatraju u Uniji.

Predstavnici UPCG su pitali da li je Vlada prije donošenja takvog seta mjera realizovala ozbiljnu analizu indikatora koji se odnose na stanje privrede i, ako jeste, da li je ta analiza pokazala da privreda može da istrpi još jedan, tako veliki namet.

„Takođe, da li je u tom procesu analize konsultovala ili bar uvažila preporuke socijalnih partnera, te po tom osnovu kreirala okvir koji će omogućiti da pozitivni efekti planiranih mjera nadmaše ili makar minimiziraju one negativne”, pitali su iz UPCG.

U Uniji su naveli da izgleda da u Crnoj Gori još ne postoji dovoljno razumijevanja za to da realni sektor ne može biti ni održiv, ali ni razvojno orjentisan, dok god njegovo poslovanje prate negativan bilans i rashodi koji su veći od prihoda.

“U ovom trenutku, 99 odsto crnogorske privrede čine mala i srednja preduzeća od kojih većina posluje na ivici održivosti. Podaci pokazuju da je blokirano više od 15,4 hiljade računa preduzeća, što čini skoro 50 odsto realnog sektora, pri čemu se taj broj povećava iz godine u godinu“, podsjetili su iz UPCG.

Oni su pitali šta je sa svim onim preporukama za koje se UPCG već duži niz godina uporno zalaže, posebno s aspekta izgradnje stimulativnog poslovnog ambijenta koji vodi rastu ekonomskih aktivnosti, proinvesticiono i izvozno je orjentisan, omogućuje kreiranje novih radnih mjesta i napredak cijelog društva.

„Dok privrednici grcaju u dugovima, bore se s nelikvidnošću, problemima naplate potraživanja i sive ekonomije, svjedoci smo odluka koje ne govore u prilog podrške poslovanju preduzeća, već dovode u pitanje njihov dalji opstanak“, dodali su iz UPCG.

Oni su pitali da li će i kada doći vrijeme da se Vlada konačno obračuna sa rastućim problemom neformalne ekonomije i uvaži činjenicu da upravo napori usmjereni širenju kruga poreskih obveznika, putem prevođenja poslovanja iz takozvane sive u formalnu zonu, mogu obezbijediti značajno veće budžetske prihode.

“Isto važi i za ogromnu armiju zaposlenih u državnoj i lokalnoj administraciji i javnim preduzećima, koja broji oko 50 hiljada, karakteriše je sporost i upitna efikasnost, a njeno izdržavanje pada na leđa upravo ovako oslabljene privrede”, smatraju u UPCG.

Predvidivost i stabilnost poslovnog ambijenta počiva na osluškivanju potreba privrednika odnosno onih koji stvaraju, zapošljavaju, pune budžet i obezbjeđuju održivost javnih finansija.

“U UPCG smatramo da je krajnje vrijeme da se prema njima na taj način i ophodimo”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: