Popović: Vlada je na leđa građana svalila sve na šta smo upozoravali

Kako smatra potpredsjednica Demokrata, povećanje PDV-a je tek početak "refomske ekonomske politike" Vlade Crne Gore
79 pregleda 7 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Zdenka Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 06.06.2017. 12:07h

Kao što se davljenik za slamku hvata, tako je i Vlada Crne Gore, primorana da u MMF-u vidi spas i jedinu šansu da dođe do jeftinog novca, samo što će taj jeftini novac skupo koštati sve građane Crne Gore, rekla je potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović.

Kako je kazala, MMF i Svjetska banka traže od Crne Gore rigoroznu štednju kroz smanjenje zarada u javnom sektoru, smanjenje penzija na srednji rok, preispitivanje sistema socijalne zaštite, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, ukidanje naknada za majke sa troje i više djece.

Što se prihodne strane budžeta tiče, navodi Popović, traži se povećanje prihoda kroz povećanje poreza i proširenje poreske osnovice, povećanje akciza, PDV-a, na lokalnom nivou traži se povećanje cijene vode i čistoće i uvođenje novih nameta iz komunalne sfere.

"I evo, vrijeme je majstorsko rešeto. Na žalost svih građana Crne Gore, prije samo deset dana sam najavila da će Vlada morati da prihvati preporuke MMF-a koje će značiti zaustavljanje razvoja, privatizaciju po svaku cijenu svega što nam je ostalo, dalje osiromašenje građana i što je najvažnije, izgubićemo ekonomsku samostalnost," podsjetila je potpredsjednica Demokrata.

Kako smatra, Povećanje PDV-a je tek početak "refomske ekonomske politike" Vlade Crne Gore.

"Udri po građanima, izvuci im svaki cent iz džepa, ugrozi poslovni ambijent, samo ne diraj "tranzicionu elitu" i ni slučajno ne ugrožavaj luksuz. Sramno je što posle 27 godina vođenja ekonomske politike po sitemu "prepusti sve tržištu" i usput se dobro ugradi, Vlada priznaje da nije sposobna da samostalno vodi ekonomiju Crne Gore, što je najznačajniji razlog za podnošenje kolektivne ostavke," kazala je Popović.

Dosta je, smatra Popović, "vizionarstva i prećutkivanja ekonomske realnosti u kojoj smo se svi našli ni krivi ni dužni."

"Pretanka je slamka za sve građane Crne Gore, vrlo brzo ćemo se uvjeriti u to, a Vladi preporučujem da reformiše bankovne račune i imovinu tranzicione političke i biznis elite i onda nam neće trebati preporuke međunarodnih bankarskih institucija kojima je samo interes da osiguraju naplatu svih dosadašnjih kredita sa kamatama, a o budućim zaduženjima će razmišljati kad se ispune uslovi i mjere koje su već predočene," zaključila je potpredsjednica Demokrata.

Bonus video: