MBA: Odluka Ministarstva šalje lošu poruku privatnom sektoru

Kako su rekli, Montenegro biznis alijansa se uvijek zalagala i zalagaće se za jačanje partnerskog odnosa privatnog i javnog sektora, ali takođe i biti spremna da se energično suprostavi svim aktivnostima i načinu saradnje koji tome ne doprinose
1 komentar(a)
Montenegro biznis alijansa, Foto: Montenegro Business Alliance
Montenegro biznis alijansa, Foto: Montenegro Business Alliance
Ažurirano: 06.06.2017. 11:00h

Taman kad se činilo da se saradnja privatnog i javnog sektora definitivno kreće uzlaznom linijom, najavom porasta PDV-a na 21 odsto se dogodilo ono što takva očekivanja dovodi u pitanje, kazali su iz Montenegro biznis alijanse (MBA).

Jučerašnji sastanak poslovnih udruženja sa Ministrom finansija i njegovim saradnicima, smatraju, pokazao je nedovoljnu spremnost da se privatni sektor doživi kao ravnopravan poslovni partner.

"Ono što ne smije nikako da se događa u kontaktima privatnog i javnog sektora je ignorantski odnos prema poslovnim asocijacijama koje zastupaju interese privatnog sektora. Razlog za ovakvu konstataciju leži u slijedećem: Pozivi za ovako važne sastanke treba da uslijede na vrijeme i pismenim putem, što se nije dogodilo ovom prilikom. Sve takve pozive prati i dokumentacija vezana za temu koja će biti razmatrana, što je takođe izostalo. Saznanje proisteklo iz toka i sadržine sastanka, da smo (sve prisutne poslovne asocijacije) praktično bez šansi da bilo što promijenimo u odnosu na ono što je Ministarstvo finansija već definisalo," kazali su iz MBA.

Kako su rekli, MBA se uvijek zalagala i zalagaće se za jačanje partnerskog odnosa privatnog i javnog sektora, ali takođe i biti spremna da se energično suprostavi svim aktivnostima i načinu saradnje koji tome ne doprinose.

Preporuka MBA, naglasili su, kao poslovne asocijacije uvijek spremne i otvorene za saradnju sa javnim sektorom, čije je opredjeljenje stvaranje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta, je da se predstavnici javnog sektora sa više poslovnog senzibiliteta odnose prema poslovnim asocijacijama, jer je to u interesu razvoja privatnog sektora u Crnoj Gori, od čega svi građani mogu imati samo koristi.

"Razumijemo potrebu Vlade za dodatnim obezbjeđenjem budžetskih sredstava o čemu se, naravno, može argumentovano razgovarati, ali nikako ne paternalistički odnos prema predstavnicima privatnog sektora kao glavnog nosioca razvoja naše ekonomije. Dakle, ovaj tekst nije usmjeren na razmatranje opravdanosti povećanja PDV-a i akciza, o tome smo na samom sastanku iznijeli svoj negativan stav, već ukazivanje na nedopustiv poslovan odnos prema onima koji zastupaju interese privatnog sektora u Crnoj Gori, što samo može štetiti stvaranju što podsticajnijeg poslovnog ambijenta, kao neophodnog uslova za ukupan razvoj našeg društva i države," zaključili su iz MBA.

Bonus video: