Radnici "Vektre Jakić" tvrde da su dobili otkaze pošto su tražili plate

Otpušteni radnici su angažovali advokata i namjeravaju da podnesu tužbu protiv "Vektrre Jakić", zbog neizmirenih zarada i nezakonitog otpuštanju sa posla
101 pregleda 2 komentar(a)
otpušteni radnici peletara Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
otpušteni radnici peletara Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.06.2017. 08:17h

Vlasnik pljevaljske kompanije "Vektra Jakić" Dragan Brković uručio je juče otkaze petnaestorici radnika pogona peletare.

Dok radnici tvrde da su ostali bez posla nakon što su zatražili da im se isplate makar dvije od pet zaostalih zarada, Brković u rješenjima o otpustu navodi da su zaposleni odbili da izvrše radne obaveze i da je zbog toga sa njima morao da raskine radni odnos.

"Sve je počelo krajem prethodne sedmice kada smo tražili da nam isplati plate, kako bi nastavili da radimo. On je onda počeo da nas razdvaja, otpuštajući dvoje naših kolega. Mi smo tada kazali da svi idu, ili niko, a Brković je odlučio da nas sve otpusti", kazao je jedan od radnika.

U rješenjima koja su juče dostavljena radnicima, Brković navodi da su radnici u dužem periodu odbijali da izvrše svoje radne obaveze, da su obustavljali rad bez poštovanja Zakona o štrajku i da nekoliko puta nisu dolazili na posao.

Tvrdi i da su zaposleni svojim ponašanjem dovodili u pitanje proces proizvodnje, čime su nanosili veliku štetu kompaniji.

Otpušteni radnici su juče angažovali advokata i namjeravaju da podnesu tužbu protiv "Vektrre Jakić", zbog neizmirenih zarada i nezakonitog otpuštanju sa posla.

"Prije nego što se radnicima uruče rješenja o raskidu radnog odnosa, zaposleni mora da dobije upozorenje na koje imaš pravo žalbe. Mi smo to sve danas dobili i upozorenje i rješenje o prestanku radnog odnosa“, ističe jedan od otpuštenih.

Zaposleni kažu i da je Brković donio rješenje o uvođenju radne obaveze za vikend, ali da su oni to odbili.

"Našem predstavniku na sastanku je rekao da nije dovoljno što dolazimo na posao, već da moramo nešto i da radimo. Rekao je da nam je dao fabriku i šta hoćemo još. Mi smo svoje zadatke savjesno izvršavali, ali tražimo da nam se rad i plati, jer mi i naše porodice od nečega moramo da živimo“.

Tvrde da im je posljednja isplaćena decembarska zarada.

Prosječna plata zaposlenim u pogonu peletare iznosila je oko 300 eura, a često je isplaćivana tek nakon što bi radnici obustavili proizvodnju.

Do juče zaposleni kažu da su u pogonu peletare ostala samo trojica šefova i "jedna koleginica koja se nije solidarisala sa kolegama".

Proizvodnja u pogonu navodno je obustavljena.

Bonus video: